ta reda på orsaken...

...Så har du lösningen.
 
Jag gillar att sitta och fundera på varför min hund gör som han/hon gör. Nu kanske jag låter helt efter men det är inte för en senaste året som jag verkligen har börjat fundera djupgående på de problem vi stöter på i träningen. Innan var det mest "Okej här har vi ett problem sååå... Vad är lösningen?".  Kryss på det tankesättet. För att hitta en lösning gäller det att förstå problemet, du kan inte räkna ut 1+1 om du inte vet vad plusset betyder. 
 
Hundträning känns ganska mycket som problemlösning och det kan nog vara en av de grejer som får mig att tycka så mycket om det. Ingen hund är perfekt och det finns alltid saker man kan förbättra, resan tar aldrig slut. Jag tror att vi alla har våra egna "demoner" som vi jobbar med. Något som faller sig naturligt för min hund och som inte har varit ett problem för oss har någon annan säkert stora problem med och vise versa. 
 
Samtidigt som man kanske inte ska lägga för mycket tyngd vid problem tror jag att man genom att analysera det kan hitta en lösning och på så sätt lägga upp en plan och arbeta mot mål. 
 
Att sätta mål är svårt men jag tror man måste skilja på mål och drömmar. Man ska nog inte vara för överambitiös samtidigt som det kan hjälpa till för att man verkligen ska ta i mer och kämpa hårdare. Men å andra sidan så är större mål svårare att uppnå vilket kan leda till stress och besvikelse. Lagom är bäst skulle väl jag säga. Mål som är tillräckligt svåra för att man ska kämpa lite hårdare men de ska vara möjliga. Att sätta mål behöver inte vara "Vi ska ta en pinne i Agility i sommar", jag försöker ofta att inte sätta upp prestations mål för det är inget jag direkt kan styra. Jag kan göra mitt bästa på tävling men det finns ju andra där som också gör sitt bästa och jag kan inte styra över hur det går för dem. Jag gillar småmål mer än långsiktiga mål, det är kul att sikta på något men man vet aldrig vad som händer längs vägen. 
 
Läste ett inlägg på instagram och jag kan känna igen mig en hel del i det och det är helt klart värt att tänka över.

 

"När jag började styrkelyftprogrammet ville jag ta 500 kilo totalt i de tre lyften, ganska snart så insåg jag att det inte skulle gå - och det höll på att knäcka mig totalt

 

 Såhär - har man för tydliga mål med sin träning riskerar man också att misslyckas med sin träning. Ramla av den där utstakade leden mot målet. Halsflussen river i din strupe medan du moloket ser jobbarkompisarnas belåtna statusar i facebookgrupperna - ”10 kilometer innan frukost! HÄRLIGT” och du stänger datorn med en smäll, hasar dig iväg till badrummet för att hämta penicillinet - och cyanidkapslarna.  
 
[---]

 

SKIT i personliga rekord. Skit i lopp, skit i tävlingar. Träna idag bara för att. Träna för att träna. Träna för kul. Skit i morgondagen. Carpe diem.
--------------
Och vi tänker: Hunden SKA klara slalom till en viss tävling. Vi vara uppflytade en klass innan årsskiftet. Vi SKA klara av att kvala till SM.

 

 Någonstans där ligger faran. För det kommer dagar då man inser att man inte är där. Man kommer inte bli klar till den utstakade tävlingen - eller vinterns kontkatfältsprojekt är inte så färdigt som man tänkt sig när säsongen börjar. Det är då det börjar bli farligt. Det är då vi tränar med en annan drivkraft. Man riskerar att överträna, tappa glädjen, chansa. Utstakade mål gör att vi faktiskt riskerar att misslyckas! Låt oss tävla, låt oss drömma, låt oss längta! - men sätt inga mål!" 
 
Fast jag vill sätta mål. Jag vill ha något att jobba mot men man får ta hänsyn till omständigheterna, sätta upp realistiska mål och se till att man skiljer på mål och drömmar. 
 
 

Kommentera?
Postat av: Vendela Sandell

Det är så så så så sant det du skriver.
Jag läser dagligen om framgång där och lyckade tävlingar där. Man själv vill ju också. Jag tycker det är jätteviktigt med mål. Personligen sätter jag mål utan direkt tidspress, målen ändras efter livets förändringar osv.
Vägen till framgång är verkligen inte rak.

2015-04-24 @ 09:45:26
URL: http://www.lakritsnos.weebly.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback