Lydnads tävlingen

I onsdags förra veckan var det dags för Fasa att starta lydnadsklass 2 och Brandy fick köra klass 1. Tyvärr har jag inte protokellen till hands så kan inte ge er betygen men ska göra mitt bästa för att återberätta. 
Klass 1 och 2 hade platsliggning samtidigt så hade inte möjligheten att se Fasas men för mig och Brandy gick det väl lite si sådär, har vägrade lägga sig ner så fick köra dubbelkommando, vi som hade övat rätt mycket på just det och det har funkat fint under veckan men så på tävlingen ville han inte. Det var en lugn platsliggning och ingen reste sig så det var ju skönt, i ettan kan det ju vara lite kaos ibland annars. Inget dubbelkommando krävdes dock för att få honom att sitta upp igen så det var ju kul. Tandvisningen var den bästa någonsin, även om han alltid fått en 10a på den så nu reagerade han inget alls. Han bara satt där, måttligt uttråkad. 
 
Fasa var start nummer två så inan vår start lyckades vi även se när hon och pappa var inne på planen. Det blev tre nollor då hon tjuvstartade men i de moment hon fick betyg i var det inte låga betyg precis. Läggande under gång var lågt men de andra var rätt höga. Pappa var väl nöjd ändå, tydligen hade han aldrig fått så låga total poäng innan men jag tyckte ändå att det såg bra ut och det var många andra som kom fram och sa det också. Hon är ju bara 10 månader så man kan ju inte ha allt för höga krav. Tyvärr fick jag bråka en hel del med mitt objektiv vilket resulterade i att jag inte fick allt på film men några delar fick jag med. 
 
 
Brandy är jag riktigt nöjd med ändå, han satte läggande under gång (dock extremt segt), hamnade aldrig efter i linförigheten och hade full fokus under hela tiden vi var inne på planen. Tyvärr har han kvar en del låsningar och osäkerhet som drar ner på betygen rejält.

I linförigheten kändes allt bra förutom hans sättanden. De är sega, som vanligt. Ställande under gång kan jag tycka att vi skulle fått högre på. Vanligtvis brukar jag störa mig på när folk skyller ifrån sig på andra på tävlingar och speciellt på domaren men hon drog för att jag rörde honom och segt ställande men jag rörde honom inte och ställandet var supersnyggt. Han tvärnitade så fort jag kommenderade så det var rätt skumt kan jag tycka. Sen att hon drog på de dubbelkommandon jag var tvungen att använda mig av för att sätta ner honom det håller jag med om.
 
Men i övrigt är jag nöjd, räckte inte till ett första pris men han höll ihop genom hela programmet och tappade inte fokus ^^

Agility tävlingen i lördags

Pudel och jag var ju på agility tävling i lördags, en ganska liten tävling vilket var rätt skönt. Brandy har ju tidigare haft nosen i marken men nu när han äntligen börjat lyfta den har han insett att det sitter ju en massa folk runt planen. På träning bryr han sig aldrig om folk men på tävling så kan han bli lite störd av det så för oss var det skönt att kunna träna på det i en lite lättare grad. 
 
Banvandringen kändes super, det var verkligen en bana för oss! Mycket raksträckor, inte så många snäva svängar, höger slalom och det kändes verkligen super. Efter halva banvandringen ropas de ut att det var banvandring för hoppklass 1B som vi självklart inte var anmälda till. Var bortrest när de öppnade B klassen och kom hem för sent så kunde inte anmäla mig. Kändes riktigt surt.
 
När det väl var dags för 1A gjorde de inga stora förändringar på banan, de vände på den i stort sätt. Vilket betyder att det självklart blev vänsterslalom. Han har svårare för vänsterslalom tack vare hans slarviga och lata matte. Sen la de till en del snäva svängar. Även om jag kände att det absolut var en bana vi skulle klara kändes det lite surt att 1B banan passade oss bättre men inte så mycket att göra åt saken. 
 
Körde lite skall och snurrar innan start och det ska vi absolut fortsätta med. Vanligtvis kan han tappa sig lite i starten om vi inte kör flygande start men nu var det full fokus och helt okej fart. Jag visade lite taskigt på första snäva svängen vilket gjorde att han snubblade lite och fick det lite jobbigare med svängen men han kämpade på. Tappade en del fart i en böjd tunnel men sen fick han upp den igen. Resten flöt på helt ok, han tappade lite fart i en annan snäv sväng men utöver det sprang han på riktigt bra. Mitt under loppet hörde han något i skogen så då tvärnitade han och stog som ett litet fån mitt på planen. Han lyckades inte riktigt släppa det och blev lite rädd så då ville han inte riktigt fokusera och springa på. Efter två hinder kunde han skaka av sig det obehagliga, och springa på igen men vi tappade mycket tid på det. Fick en vägran på ett hinder som han bara fick för sig att han inte ville ta och då kom han av sig och började kolla efter det läskiga uppe i skogen igen. Han kunde till slut släppa det och då gick resten bra. Han tog slalomet på första försöket vilket kändes toppen då det inte var den lättaste ingången 😊
 
Blev många tidsfel eftersom han stannade två gånger och bara stirrade upp i skogen men han kollade aldrig på publiken, sprang på trots att det var varmt, fokuserade i starten och tog slalom så bortsett från att han blev rädd är jag riktigt nöjd över honom. 

Kort film hittar ni på min instagram https://instagram.com/p/6r9Hn_xawf/?taken-by=brandy_fasa
Minns tyvärr inte vem som tagit bilden men troligtvis Katinka, Astrid eller Tyra ;)
 
 
 

till slut kanske det kan bli något av pudel

Körde ett lydnads pass med Mr. Pudel nu på kvällen. Början av passet var helt okej, fokuset låg på halter och attityd. Inga större problem tycker jag, visst är det inte perfekt men vi siktar inte riktigt på det heller. 
 
Efter det så jobade vi en del på att gå från sittande till liggande och liggande till sittande. Något Brandy har stora problem med. För läggandet behöver han mycket handhjälp och sättandet likaså. I början gick det inte alls, ibland kan man kanske inte förvänta sig framsteg under ett och samma pass men jag ville kunna se myrsteg i alla fall och det kunde jag inte. Gick en liten sväng och efter det körde jag igång med lite linförighet, poff sa det och han var verkligen på topp! Dröjde inte många repetitioner innan jag kunde plocka bort handhjälpen helt nu och han var riktigt snabb. Hör och häpna, Mr. Pudel var snabb! Inte ofta det händder ;) 
 
Vågade även prova på lite läggande under gång då det övriga nu funkade och aldrig har han gjort dem så bra. Inte så där supersnabba men han la sig ner utan någon som helst dubbelkommando. Jäklar vad vi kämpat med läggande under gång. Jag ber till högre makter att detta inte bara var för en träning.
 
Vi satsar inte på perfekt än, okej är bättre än inget ;)
 
 

Fasas lydnads debut

Monstret blev 10 månader för lite mer än en vecka sedan vilket innebär att hon blev tävlingsmyndig i lydnads klass  I-III, för eliten måste de vara 15 månader. Min pappa är ju lydnadsmänniska så Fasa har fått lära sig en del om det under sin uppväxt 😉 I söndags gjorde de debut i klass 1. Min plan var att köra med Brandy också men missade den där delen då man måste anmäla sig, hehe. Fasa gjorde sin debut med bravur, det slutade med ett första pris, en andra placering och fina ord från domaren samt åskådare. Det var rätt många anmälda i klass 1 så de delade upp den i två grupper och om hon hade hamnat i den andra gruppen hade poängen räckt till en vinst men en andra placering är inte något att klaga över precis.
 
Redan på måndag gör de debut i klass 2. Jag och Brandy är också anmälda, fast till klass 1. Vet inte om jag finner det en smula pinsamt. Pappa är redan uppflyttad till tvåan med en valp och jag tragglar vidare med Brandy som är några år äldre. Å andra sidan så har ju pappa och Fasa helt klart fördelar. Kan ju börja med det att han hållt på med lydnad i snart 40 år, han har en hund med lite större förutsättningar än Brandy och så tränar han ju faktiskt lydnad till skillnad från mig 😉 Visst tränar vi en del men lydnad är inte något vi satsar mycket på precis.
 
På tal om lydnadstävlingen så är vi inte riktigt redo men det får väl gå som det går, hoppas bara att vi inte skämmer ut oss bara. 
 

U-SM resultat och lydnad

Vi blev visst inte diskade. Efter vårt framtrdande på U-SM var jag nästan helt 100% säker på att vi skulle bli det men de var snälla och gav oss istället bara stora avdrag i betygen. Även om jag inte alls är nöjd över hur det gick för oss på U-SM känns det åtminstone skönt att vi "kom i mål". Betygen är inget att hänga i granen precis men ja det kan inte alltid gå bra och jag får dra på mig ansvaret för det. 
 
vi är i full gång med hårdträning i lydnad, eller okej vi började med den för lite mer än en vecka sen. Vi är med i en lydnads grupp så kommer träna med störning en gång i veckan, och sen får vi pyssla med momenten övriga dagar. Igår låg fokuset på halter i linförigheten, läggande undergång samt att gå från passiv till aktiv. Det är ofta då han låser sig, när vi stannar. Gick helt okej, finns mycket kvar att jobba på egentligen men aja det kommer alltid finnas saker kvar att träna på så kommer det alltid vara. Lika bra att slänga sig ut någon gång bara 😂
 
Idag har vi jobbat på apporten, ett moment vi på börjat flera gånger men aldrig slutfört. Tvivlar på att vi kommer lyckas få det färdigt på en vecka men man kan ju alltid prova😉

Unik träning

Idag drog jag in till kungsträdgården med Brandy. Vi var ett gäng från Skarpnäck hundungdom som skulle ha uppvisning på we are Stockholm (Förut kallad ung08). Det är en festival för ungdomar mellan 13 och 19 år som går av stapeln i Kungsträdgården i Stockholm veckan innan höstterminens start. Festivalen är en av Europas största ungdomsfestivaler lockar runt 170 000 aktiva besökare varje år. 

Så Sveriges hundungdom fick ha ett litet hörn där. Jag hade fixat några låtar och så körde vi på i några timmar med freestyle. Det var supervarmt, extremt mycket folk, hög musik, otroligt rörigt och allt som rör en festival med ungdomar. Brandy har vart extremt seg hela dagen, han har ätit rätt dåligt de senaste dagarna tyvärr så kan ju vara på grund utav det. För er som inte vet har jag en pudel som inte gillar mat och vissa perioder slutar han äta, vi har kollat upp det hos veterinären flera gånger men de hittar inget fel på honom. Han är helt enkelt sån och det går över rätt fort. 
 
När vi väl kom igång så blev han en helt annan hund dock, supertaggad och glad. Han gjorde inte riktigt de trick jag bad honom om och övergångarna var hemska men han gissade sig fram och var glad. Vi hade extremt kul och min scenskräck var knappt där. Visst kändes den av lite men nu kunde jag ändå slappna av, ingen stress.
 
Andra gången vi gick ut gick mycket bättre, jag lyckades improvisera något som kanske liknade ett program lite i alla fall. Brandy lyssnade mycket bättre också på det jag sa så inte lika mycket chansningar från hans sida. 

Tredje gången var väl lite mera kaos, tappade belöningen och kom inte på några trick. Haha kul hade vi i alla fall och han var ju fortfarande fokuserad och taggad trots att vi hade vart inne i stan flera timmar och redan kört två gånger så kaoset tar jag på mig större delen av ansvaret för. 
 
Så allt som allt är jag hur nöjd som helst med mr. Pudel. Han hade inga problem med miljön, var hur lugn och snäll som helst och när vi väl körde taggade han igång. Han var fokuserad på mig och struntade i publiken. Det var verkligen superbra träning för oss och det är verkligen inte möjligheter man har varje dag till en sån miljö att träna i. Jag hade superkul och det var många som stannade och kollade. Hundvärlden behöver mer uppmärksamhet tycker jag. Få vet vad hundsport är och att det existerar. 
Foto: Joakim Persson
 
 

 

Skapar en tradition

Förra året på ungdoms SM gick det inte alls bra och inte fick vi till det i år heller. "Gick av planen med en hemsk känsla och ville bara bort." skrev jag förra året i bloggen och i år lämnade jag planen med exakt samma tankar. Ville helst av allt sjunka genom jorden. Som tur är har jag ett helt fint gäng med vänner som kom fram efteråt och sa massa snälla ord vilket ändå gav mig lite mod och hindrade mig från att bara plocka ihop allt och åka hem för dagen. Kanske blir det en tradition detta? Att inget kommer gå rätt för oss när vi tävlar på U-SM.
 
Under tiden inne på planen kändes allt hemskt verkligen. Backandet satte han fint faktiskt men distans snurren ville han inte göra. Råkade även placera mig för nära kanten av planen så när jag kallade in honom och han skulle gå i front position behövde jag göra en ful vändning. Vilket i sin tur självklart gjorde att vi hamnade fel med allt annat också. Backa slalom har han inte haft några problem med tidigare men nu började han självklart strula. Andra porten vägrade han och så stannade han upp flera gånger. Sen när han skulle gå runt gick han in mellan mina ben och tyckte att han stog bra där. När han sen skulle backa in mot mig så fick jag locka honom eftersom jag inte han få in honom i fot så att vi kunde göra vår vändning. I slutet av backa in så vänder han sig om, i mitten av backa runt stannar han och när han sen skulle hålla tassarna på min arm bara tvärvägrade han. Tyckte han i helhet bara kändes allmänt seg men nu när jag kollar på videon i efterhand ser han ändå rätt glad ut vilket gör mig lycklig men arg på mig själv för tänk om vi kunde fått godkänt?
 
Det var när han tvärvägrade som jag försökte få igång honom och då tog jag i honom på skoj lite bara med det kan få oss diskade. Tänkte inte på det på planen men kom på det nu i efterhand vilket känns sjukt surt. Kunde lagt in en snurr eller något som han drar igång på istället men det tänkte jag inte på då... Pratade med en tjej från klubben som är domare och hon sa att det skulle kunna ge disk men beror på vad domaren tyckte om det. Känns jäkligt tråkigt för även om jag inte är nöjd med vår prestation vill jag åt minstone lyckas klara oss igenom och få betyg samt kommentarer från domaren åtminstone men det får man inte för det mesta när man blir diskad.
 
Slutet blev ändå helt okej även om det inte var helt planerat ;) 
De superfina bilderna är taggna av Vendela Sandell (http://lakritsnos.se) 
 
 
Men om man ska bortse från att allt gick fel i freestylen så har jag haft en underbar dag, träffat massa folk från i stort sett hela Sverige. Var även tvungen att passa Fasa i några timmar när vi var där och hon var så otroligt duktig. Hon låg och sov så fort vi kom till tältet, låg brevid planen och vilade, gick i folkmassor, träffade hundar, folk och ja allt annat som händer på en tävling. Ingen hund blev utskälld på hela dagen ;) 
Jag är verkligen extremt imponerad över lilla mallen, hon skötte sig♥
 
Tyvärr har jag knappt några bilder, lyckades glömma teleobjektivet hemma så har inte alls känt mig taggad på att fota... 
 
 

Sista träningen?

Tanken var att vi skulle köra ett sista freestyle pass igår inför U-SM och sen skulle han få vila. Supertaggad var jag, inte Brandy... Fast jo han var rätt taggad men ändå inte, glimten i ögat saknades lite men han körde på ändå och för det mesta såg väl allt helt okej ut men känslan var inte rätt. Ett moment strulade dock. Någon som kan gissa? Backandet (så klart) var som bortblåst, trycket fanns inte och han backade inte alls långt. Alltså att det aldrig ska bli bra.. Mot slutet av passet blev det bättre, klickade en del för aktivitet och då fick han tillbaka en del av trycket och lyckades få tillbaka att han backar långt men det känns rätt så riskabelt att det när som helst bara kan vända sådär. 
 
Att vårat sista pass gick så dåligt har verkligen tänt eld på mina nerver inför U-SM. Bestämde mig för att hänga med pappa och träna lydnad med hans grupp. Gick lite bättre då faktiskt, kändes skönt också att han höll så pass fin fokus trots mycket störning. Vi var typ 10 hundar inne på planen samtidigt och det var ingen stor plan heller precis så fick verkligen mycket störning. 2 av hundarna var även welshar och Brandy älskar welshar. När han var mindre så var hans bästa vänner min mammas kompis welsh tikar. Den ena var där och han är så otroligt kär i henne men han höll fint fokus och attityden var lite bättre. Sjukt snygga svängar fick vi även till. Han jobbade in ordentligt med baken i vänstersvängarna vilket han haft lite problem med tidigare så det kändes riktigt kul. Superstolt över Fasa är jag också. Hon gillar ju inte riktigt andra hundar men under träning är det 110% fokus så hon brydde sig inte alls om de andra hundarna även fast det var många och trångt. En hel del utav hundarna var inte heller sådär jätteglada i andra hundar men hon skötte sig ändå. Blir nog ett shaping pass och start rutiner idag ändå med Brandy. Bara så att vi kan få till det ordentligt innan U-SM. 

Foto: Caroline Strandberg
 

tredje tillfället för Aller

Dessa tre veckor har verkligen rusat förbi känns det som. Har ju gått en timme privat på måndagarna för Annica Aller under tre veckor nu kan jag ju berätta för er som inte vet det. Det har verkligen vart extremt lärorikt! Har aldrig lärt mig så mycket om agility på så kort tid. Det har vart riktigt skönt att faktiskt köra grundsaker, Fasa är ju ung så det är ju bara grunder, grunder, grunder med henne. Brandys grund är ju extremt dålig och likaså är min inom handling måste jag säga så det har vart super att kunna rätta till mina egna grunder. Idag fortsatte vi jobba på framförbyten men i nya situationer. Gick helt okej och mot slutet började det nog faktiskt likna något. Jag måste lita lite mera på mig själv och att jag kommer hinna, annars blir det bara fel när jag fegar ur. 
 
Körde även en del staket vilket var toppen för jag är hemskt dålig på det och så kollade vi på slalom igen. Förra veckan gick hon igenom hur hon hade lärt in slalom på sina hundar. I mitt huvud har det blivit lite mos för jag har sett på senare tid att vissa säger att böjda pinnar är allé och andra säger att när de står rakt men med mellanrum är det allé så vad man nu ska kalla dem båda vet jag inte och vill ju undvika missförstånd 😉. Aja hur som helst så hade hon kört en form av allé (inte den varianten när pinnarna är böjda) men hon hade lagt till lite eget på det, alltså skapat en egen metod utifrån en annan och jag gillade hennes tänk där så kommer absolut köra på den. (Ni kan vara lugna, det enda slalom hon kör nu är rätt brett så hon knappt svänger. Tvivlar starkt på att det sliter 😉). Fasa fick i alla fall prova köra förra gången och då tog vi det lugnt med belöning efter varje pinne som var närmast mig. Fem gånger kanske hon fick köra det förra veckan och efter det har vädret inte riktigt tillåtit oss att träna så har inte blivit något mer utöver det. Idag när jag och Annica stog och pratade spang hon och tog sex pinnar själv (fortfarande allé dock) vilket var så otroligt roligt att se. Hon lär sig verkligen så extremt fort den där lilla. Som inte är så liten längre... Herregud hon blir redan 10 månader i helgen och vi vägde henne idag, hon väger 25,5 kg. Det är ju helt sjukt! Hon var ju bäbis igår liksom. 
 
Hur upplägget för Annica i framtiden blir vet jag inte riktigt just nu men det lutar nog åt att vi kommer köra kanske var tredje vecka hos henne eller något sånt. 
I övrigt kan jag väl berätta att den där vita pudeln på bilden ska bli ännu finare, han ska till trimmet på onsdag så att han är snygg inför U-SM. Han är han även anmäld till en officiell lydnadsklass 1 samt en hoppklass 1. Sjukt taggad på båda tävlingarna faktiskt, för tillfället känner jag min inte alls nervös bortsett från att jag kanske är lite nervös över att möta pappa och Fasa i lydnaden. Sen så kommer väl mina nerver börja spöka när det blir färre dagar kvar tills tävlingarna men just nu känner jag mig rätt lugn. 

taggade till 1000

Åkte iväg med Astrid i onsdags för att träna lite hund, fokuset låg på freestyle och lydnad. Fasa fick sitta och titta på i princip hela träningen. Ibland fick hon vara med och köra lite trick men det var inte alls mycket. I början var hon inte alls på humör för att sitta uppbunden men hon lugnade sig hyfsat fort så då kunde jag lägga full fokus på pudel igen.
 
Startade träningen med lite lydnad, dels för att få in honom i tränings "mode" men även för att träna starter och attityd. Vill att han ska höja aktiviteten när jag säger fot, egentligen gör han redan det men vill ha upp honom lite mer.
 
Lyckades få in ganska mycket på denna träning trots att vi inte var ute allt för länge. Tränade på enskillda moment från vårt freestyleprogram, länkade en del och körde även igenom hela programmet. Kändes superbra verkligen. Backandet var helt otroligt snyggt hela träningen, långt, jämt, fint tryck och härlig attityd. Precis så som jag vill ha det med andra ord. En del missar i programmet men attityden var på topp från start till slut och det är det viktigaste för mig. Nu denna vecka blir det nog bara lite länkar och starter, om fem dagar drar vi oss mot Göteborg för årets ungdoms SM! Ses vi där? ;)
 
 

RSS 2.0