De där dagarna

I Lördags fick båda hundarna hänga med till klubben. Där träffade vi upp hela limitless och Amanda. Superkul att träffa någon ny måste jag säga och superkul att äntligen få till en träning med hela laget. Fasa var rätt dryg när vi kom dit men efter det skötte hon sig helt fantastiskt. Hon kunde ligga precis bredvid planen när andra hundar körde samtidigt som jag fick träna freestyle med Brandy. Så jag är riktigt stolt över henne, det här med att ligga på en filt har funkat super verkligen. Agilityn strulade lite men vi fick till det några gånger tillslut. 
 
Pratade lite med laget+Amanda om Brandys backande och ja laget har ju tidigare sett Brandys backa och de höll med om att han tappat tryck i det. Astrid berättade att hon fått samma problem med Iris så vi klurade lite extra på det. Vi kom väl i stort sett fram till att vi ska backa i inlärningen av backandet och gå tillbaka till grunderna. Så de senaste dagarna har vi fokuserat på att gå tillbaka till grunderna och verkligen kört med attityden på topp. Tyvärr har resultatet blivit kaos. Attityden och trycket är på topp men nu har han börjat stanna igen och backar inte alls lika långt. Att han ska ha så svårt för att backa, kommer slita av mig det lilla hår jag har på huvudet över backandet. 
 
Tanken var först att bara Astrid skulle hänga med hem till mig men så lyckades Katinka och Tyra lösa det så att även de kunde hänga med och då började vårat lilla äventyr för kvällen. Att lämna av fyra hundar på fyra olika ställen. Kort sagt kan jag säga att vi började plocka undan agilityhinderna vid fem tiden och var hemma hos mig när klockan var kvart över nio på kvällen. Blöta men glada. Lite drama fick vi oss också då Astrid lyckades glömma sin påse med kameran i på bussen. Som tur var lyckades vi hitta bussen typ en timme senare då den vänder i farsta och åker tillbaka mot Skarpnäck igen. Att kameran var kvar är ett under måste jag säga ;)
 
Hade en supertrevlig dag, kväll, natt och morgon med världens bästa gäng. Mycket sömn blev det inte men jaja smådetaljer. En utav de bästa dagarna på länge måste jag säga ♥
 
 
 

inställd träning men träning ändå

Tanken var ju att vi skulle dra iväg och träna i Knivsta idag men fick lite förhinder så kunde tyvärr inte ta mig dit vilket var supertråkigt. Istället så åkte jag och Fasa ut en sväng till stockholams södra bk. Dagens fokus var framförbyten så tog en av övningarna vi gjorde hos Aller men la till en tredje tunnel. Tycker att det gick riktigt bra faktiskt. Fasa lyssnar otroligt fint och jag börjar känna mig mer och mer bekväm på banan. Jag känner mig inte som en klumpig elefant längre. Även om jag kanske inte gör helt rätt så känns det bättre faktiskt. Inte lika förvirrat.

Det var rätt varmt så farten var inte på topp precis men Fasa kämpade på. Tror även att farten kommer komma med tiden, får inte glömma bort att hon fortfarande är liten. Provade att sänka A-hindret riktigt mycket och låta henne springa över några få gånger. Ja jag vet att valpar  inte ska köra sånt men hon sprang ju i princip på platt mark så hon tog nog ingen skada av det. Tanken är att vi ska ha running contacts på A-hindret och superfina träffar på kontaktfälten fick hon. Låga träffar med bakbenen och superfin springstil med toppen separation av bakbenen (eller vad man nu kallar det) 😍 
 
När jag kom hem så småfixade jag lite innan jag drog med mig pudeln ut för ett freestyle pass. Supertaggad var han och skuttade runt lyckligt. Skulle nog önska lite mera tryck i backandet för tycker han börjat tappa det så ska ta mig en närmare titt på det imorgon. Annars så var det ett toppenpass och finns inte så mycket annat att säga om det. Vi är på G! 😉
 
Började fundera lite kring vad Fasa egentligen ska ha för KF-beteende på balansen. Min dröm vore ju att ha running och det har vart min plan men frågan är om jag kommer ha möjligheten till det. Det krävs ju otroligt mycket träning och jag har kanske inte möjligheten att ta mig till klubben så pass ofta. Å andra sidan vill jag ju ta mig långt med Fasa så då kanske vi behöver de sekunderna vi skulle spara på att ha running.
 
Har klockat en del balanser för att se tidsskillnaden på 2på2av och running. Så har kollat igenom många tävlingsfilmer från olika människor på youtube och sammanställt tiderna till ett medelvärde. Resultatet blev att de med running får (för det mesta) ett utförande av balansen som är två sekunder snabbare. Två sekunder är rätt stor skillnad i agilityn faktiskt. Kollar man på resultatlistorna skiljer det sig för det mesta inte allt mycket i tiden bland de som kommer i toppen så de där två sekundrarna gör stor skillnad. Kanske ska man våga sig på det där med running ändå?
 
 Då kommer nästa frågetecken. Hur? Vilken metod ska man använda? Vad är för- och nackdelarna med alla metoder? Vad är viktigt att tänka på? Hur mycket jag än kollar runt på nätet och hör med folk känns allt väldigt hemligt. En del har jag lyckats få reda på och klurat ut men känner mig fortfarand inte helt säker och vill ju inte chansa på att jag gör rätt för då kanske vi får säga adjö till något som helst ok beteende på KF. Vill beställa hem Silvias video men den är rätt dyr så får inte köpa den... Ska fortsätta kolla runt och se ifall jag lyckas bli nå klokare innan jag bestämmer mig helt.
 
 

Hundträning i mängder

Träffade Astrid idag på klubben för att träna lite. Egentligen tänkt jag ha med mig Brandy men så blev det lite strul vilket resulterade i att jag tog med mig Fasa istället. Vi byggde vidare lite på övningarna från igår och det gick verkligen mycket bättre idag när mitt lilla huvud lyckats smälta allt från gårdagen.
 
Fasa skötte sig super idag, både inne på planen och utanför. När jag är och tränar själv med henne går hon och lägger sig så fort vi tar en paus men det är lite svårare att göra det när det är andra hundar som får köra agility eller ja rättare sagt hundar som skäller när de kör agility. Tysta hundar bryr hon sig inte så mycket om. Nu var det ju inte så mycket folk där, det var bara jag och Astrid samt alla som gick förbi men det är framsteg för Fasa. Hon har haft det jobbigast när det är Iris inne på planen så jag är verkligen superstolt över henne. Hon låg ner helt knäpp tyst och slappnade av.
 
Resten av veckan kommer också spenderas med hundträning. Imorgon ska jag träffa Astrid och Tyra på klubben då kommer Brandy få följa med, på fredag ska jag träna med Tyra, Astrid, Rebecka och någon kompis till Rebecka sen på lördag ska jag träffa Tyra, Astrid, Amanda och sen möjligtvis Katinka om hon kan komma.
 
 

Första tillfället för Aller

Vid elva tiden idag var det dags för första tillfället för Aller med Fasa. Ska jag vara ärlig var jag smått nervös faktiskt men ja det gick ju bra och hon var riktigt trevlig. Kombinationerna vi körde var egentligen inte så värst svår för de mer erfarna men för mitt lilla huvud som inte kan så värst mycket om handling så var det en riktig utmaning att springa rätt, placera mig rätt, vända mig rätt, peka rätt, säga rätt och ja allt sånt där som ingår i agility.
 
Med Fasa har jag kört väldigt lite handling och med Brandy brukar jag väl inte heller köra så värst mycket avancerad handling, jobbar ju på farten med honom så då vill jag inte göra för svåra saker med honom där jag stoppar upp för med honom vill jag ha flyt. Dessutom så när vi väl gör något mer "avancerat" har jag mer tid på mig att tänka eftersom han är rätt så långsam. Med Fasa måste jag kunna agera på en gång fast samtidigt ta det lugnt. Hon är ju rätt så mycket snabbare än Brandy så då blir jag rätt stressad för jag hänger inte med och då glömmer jag banan samt allt som kallas handlig. Hehe..
 
Fasa är verkligen otroligt lyhörd på planen, hon läser av mig otroligt fint men tyvärr är jag inte alltid helt tydlig i min handling vilket förstör för henne för ja om jag inte kan visa vart hon ska så blir det ju inte så bra. Idag märktes det verkligen tydligt när vi började pyssla lite med olika signaler. Råkade vrida upp mig för mycket mot henne en gång vilket resulterade i att hon tvärnitade rätt in i ett hinder. Ni kan vara lugna, hon skadade sig inte för hon sprang inte in i själva hinderstödet. Hon sprang in i bommen (nej inte en hög bom, typ bara 10 cm över marken så hon hoppar inte.). 
 
Vi gick igenom lite om hundens väg, framförbyten och hur jag ska signalera till henne att hon ska ta ett hinder sen svänga runt hinderstödet och springa tillbaka.
 
Om jag ska vara ärlig trodde jag ändå att jag hade helt okej koll på de sakerna men det finns så mycket detaljer och det där med hur jag ska förbereda henne för en sväng var visst svårare än jag trodde men tillslut fick jag nog helt okej koll på hur jag ska göra där och det blev verkligen en stor förbättring. Jag har vart medveten om tidigare att jag måste visa och förbereda dem inför en sväng men det är då lättare sagt än gjort.
 
Känns verkligen skönt att gå igenom lite mera bas grejer för jag har rätt mycket brister där känner jag. Brandys grunder är ju katastrof men då kunde jag ju faktiskt i princip ingenting om hundträning, hur mycket jag än försökt lära mig om grundträning känner jag ändå att det finns brister i min kunskap där. Lärde mig en hel del idag och nu ska vi pyssla lite med det under veckan så får vi se hur det går. Om jag kan lyckas få någon kontroll över mina armar och ben ;) 
 
 

dagens träning

Pudeln skötte sig något otroligt bra på träningen idag. Provade att köra i princip hela programmet för första gången. En liten miss men för övrigt satte han det nästan helt perfekt vilket känns så jäkla skönt. nu ska vi bara fortsätta på att träna mer inför tävling, starter, startrutin, uthållighet, attityd och annat smått o gott som kan vara bra att träna på inför tävling.
 
Blev en del agility också, körde inte så jättemycket med Brandy men jäklar vad fint han gick. Han brukar ha lite svårt för slalom på andra slalom än det vi har hemma, han tappar farten på andra slalom men idag hade han en superteknik trots att det var ett nytt slalom som han inte kört på innan så det var kul. För övrigt så var farten och svängarna helt otroliga för att vara Brandy så det kändes super verkligen!
 
Fick även prova att köra en kompis hund, en border collie hane. Rätt stor skillnad att köra med en BC mot pudel, snabb som bara den så får lära mig att plocka ut betongklumparna från mina skor och springa på ordentligt. Kommer ju även behövas till Fasa sen när hon börjar få upp farten mer. Måste säga att kännslan av att köra en snabb hund som har ett riktigt hindersug är helt otrolig, så jäkla kul verkligen.
 
Gammal bild på BCn  ;)
 

agility abstinensen botas

Nu börjar folk äntligen komma hem från sin semester. Snart är hela limitless tillbaka så då kommer jag äntligen ha folk att träna hund med igen och få träffa dem. Det var typ två veckor sen vi sågs sist och det är faktiskt en ovanligt lång tid för oss att vara ifrån varandra, haha. 
 
Ikväll ska jag och pudel iväg för att träna lite. Får se vad det blir, troligtvis lite blandat freestyle och agility. Har inte tränat agility på jättelänge så har lite agility abstinens ;) 

Imorgon drar jag och Fasa iväg på vårt första tillfälle för Annica Aller. Supertaggad och rätt så nervös faktiskt. Ska bli skönt att få hjälp för just nu känner jag mig rätt vilsen i agility med Fasa. Om jag har förstått upplägget för våra träningar för Aller rätt så ser det i dagsläget ut som att vi ska köra en gång i veckan i tre veckor och sen efter det kommer vi köra en gång i månaden. Alltså herre jäklar vad jag älskar min pappa som ger mig detta. 
 
 

hemma igen

Nu när jag har internet igen kommer bloggen förhoppningsvis även uppdateras mycket mer. Är svårt att göra det när man är borta. Har hunnit med några fler träningspass med Brandy och de har gått super! Fina övergångar, backandet har vart på topp till 100% så det känns toppen. Funderar på om jag ska utmana honom lite och fresta honom till att göra fel så att jag kan belöna när han ändå väljer bort det och gör rätt men tror inte jag vågar peta mer i backandet nu när det bara är 20 dagar kvar tills vi ska tävla. Mina nerver börjar lugna sig lite nu när det äntligen ser ut som att vi kanske har en chans att klara oss på U-SM utan att behöva upprepa förra årets fiasko.
 
Veckan på Gotland har vart super och jag har en hel del fina bilder att visa men tiden har inte funnits där för att ladda över dem till datorn. Min dator är full (heh nej nej det är inte bara massa hundbilder, host) så det tar ett tag att rensa den så att jag kan ladda upp nya men jag ska verkligen försöka lägga upp några bilder här. Känner att jag ofta säger att "bilder kommer" men så gör de aldrig det men nu ska jag faktiskt göra det, förhoppningsvis... x)
 
Utöver att jag haft det supermysig där och kollat på massa stenar på olika platser över hela Gotland så har jag även träffat Ylva två gånger, skrev om ena gången i ett tidigare blogginlägg, vi är vänner via instagram och vi sågs en gång i början av veckan på en western uppvisning eller vad man ska kalla det och så sågs vi igen igår. Då hade vi lite mera tid att faktiskt umgås. Vi gick mest runt i Visby och åt glass samt fotade en hel del. Hon hade med sig sin hund och han är värsta modell hunden så ja det blev en hel del bilder på honom ;)
Hade en supertrevlig dag och jag hoppas verkligen att det inte tar allt för lång tid tills vi ses igen.
 
Snäll som hon är tog hon sig tiden att rita mina hundar och bilden jag laddar upp här gör den verkligen inte rättvisa men efter allt strul orkar jag faktiskt inte fixa till det för nu har jag försökt i typ en och en halv timme att få upp den här.

nu är det nära

PM till U-SM kom för någon dag sen och nu är det mindre än en månad kvar tills det smäller. Är vi redo? Svar: Nej. 

Vi hårdtränar. Övergångarna är största problemet, lyckas liksom inte få in något bra flyt. Funderar på att fixa en koreografi till mig själv så att jag kan ha ”dolda” handhjälper för att på så sätt hjälpa honom att hitta flytet. Sen så ser det faktiskt finare ut när föraren lever sig in i programmet och inte bara står som en pinne vilket jag gör. 

Vi behöver detalj träna nästan allt just nu. Backandet funkar för det mesta men det är inte 100% än vilket gör mig lite orolig för där syns det verkligen ifall det inte fungerar. Resten av momenten känns rätt så bra, hinner inte fixa till dem nu så de får helt enkelt bara vara. Så i stort sett är det backandet och övergångarna som vi måste fixa till, sen är jag nästan nöjd. Jag får helt enkelt vara nöjd med om vi kan få till det för mer än så kommer vi inte hinna. 

Ett annat problem är att jag inte är helt säker på hur jag vill att programmet ska sluta än. Funderar på att bara improvisera det men ja det känns inte heller bra. Jag vill gärna ha koll på allt när jag ska tävla, jag vill inte bara ha något halvklart. 

För att få till övergångarna ska vi köra baklänges kedjing har jag tänkt och jag hoppas verkligen att vi kan lyckas få till allt detta på cirka 3 veckor. Utöver det så kör vi en hel del starter och attityd träning just nu och det ger verkligen resultat vilket är kul. Det är nog den ända delen av träningen som det faktiskt känns som att vi går fram i, resten går framåt men det går långsamt. Aja myrsteg är bättre än inga steg.


Det får gå som det går på U-SM, jag älskar min pudel och det är det viktigaste.


Från ena stället till det andra

Landade på Gotland i lördags, åkte bara någon timme efter att jag hade tagit mig hem från marma så inte ens en natt hemma fick jag. Vi har hyrt världens mysigaste stuga och hundarna trivs som fiskar i vattnet.
 
Gårdagen bjöd på sol så vi startade dagen med att åka iväg och bada, kallt som bara den var det i vattnet men ja man får väl passa på när det är bra väder. Senare på kvällen tog vi tillfället i akt att åka lite vilse, tanken var att vi skulle kolla på en western schow eller vad det nu heter. Vi åkte rätt så fel på vägen dit men tillslut hittade vi rätt och tro det eller ej men vi kom fram i tid.
 
Hundarna skötte sig rätt så bra faktiskt. Fasa hade inga problem över huvud taget med att det var mycket folk, mycket hundar och många hästar. Kvällens höjdpunkt var dock att träffa en kompis (och hennes hund) där som jag pratat med via instagram och kik innan. Det är nog den bra delen av sociala medier, man kan skaffa sig vänner över hela världen. Man ska vara försiktig med det men det tycker jag faktiskt att jag är. Supertrevlig var hon och jag hoppas verkligen vi kan ses igen innan vi åker hem. Om ni inte redan följer henne på instagram tycker jag absolut att ni ska kolla in henne för hon tar helt otroligt fina bilder, Swedish.dogstory heter hon på instagram :)
 

Marma 2015 ungdom steg 2, dag 1-3

Med förkylningen från helvetet kämpade jag mig igenom en helt fullspäckad vecka. Jäklar vad den satt i ordentligt, har fortfarande knappt någon röst, hostar hela tiden. Den vill liksom inte gå över helt, i en hel vecka har jag vart otroligt sjuk egentligen men jag ångrar inte att jag stannade kvar. Jag må ha gjort mig själv sjukare men det har vart värt det för att vara där är på riktigt magiskt. Inte nog med att det är kul att lära sig mer om hund och försvaret så är faktiskt en av de största anledningar att jag stannade kvar gruppkännslan. Aldrig någonsin har jag fått uppleva något liknande och tyvärr kommer jag nog inte göra det igen. Jag har gått både steg 1 och 2 nu, skulle jag vilja fortsätta så är det de "riktiga" utbildningarna som gäller och då kommer det ju inte vara samma grupp. Inte samma sak.
 
När vi först kom dit så var det mest information, "inflyttning" och lite sammarbetsövningar. Jag fick träffa min lånehund (Brandy fick stanna hemma då han var skadad). Hunden jag fick låna var världens coolaste labbe hane på två år. Alfons heter han, svansen gick hela tiden, kampade som bara den och riktigt snabb i allt han gjorde. Det ända jag fick reda på var att "han kan inte så mycket men gillar att arbeta", det var ägarens beskrivning av honom så det har var kul att få prova sig fram och lära känna honom. Måste säga att han imponerade verkligen på mig ;) 
Dagen efter så fick vi hämta ut unifomerna och även träna lite hund. Funktionslydnad och figurantintresse fick vi köra. Man kan nog säga att funktionslydnad är som avancerad allmänlydnad men slapp tävlingslydnad. Så någonstans mellan dem. Instruktörerna tyckte att de var lite roliga som kom på att detta kan man ju träna i form av rally typ. Fast detta var lite roligare än rally måste jag säga. Dels så var det andra moment, bland annat hundmöten, gå genom ett trångt utrymme och sen lite basic saker, typ gå bredvid, sitt, stanna kvar och så vidare. Jag är ingen rally människa alls men detta var lite kul kan jag erkänna. Speciellt när man har en hund som är superglad och när de hade andra moment. Måste säga att det var en supersmart lösning för att lyckas klämma in flera olika moment under samma övning.
 
Efter det blev det platsliggning med störning samt hanterings träning. Gick rätt så bra ändå med tanke på att min lånehund inte kunde ligg så fick lära in det på någon minut innan övningen. 
 
Figurant övningarna lyckades de också få med fler flugor i en smäll. Det var en bra chans för oss att lära känna hunden och se vilka belöningar som fungerade bäst. Vi fick även figga lite och läsa av hunden sen avslutade vi med lite påvis. För de som inte vet vad det är så är det när hunden hittat en figurant (person) och ska visa vart figuranten är. Alfons hade superkul och kampade riktigt fint, trodde inte det om honom faktiskt.
 
Tredje dagen bjöd på ljudövningar och fortsättning på påviset. Vi körde två olika övningar varv den ena mest var för att se på hur långt avstånd våra hundar kunde fånga upp och merkera ljudet. Alfons var extremt mycket med nosen i marken så inte världens koncentration egentligen men 60 meter ifrån figgen markerade han ljudet.

Den andra övning var ett flertal skick på kort avstånd, mest för att öva påvis. Alfons hade riktigt svårt för det i början då han hela tiden stoppade ner nosen i marken och letade spår. Efter några försök så började han förstå poängen och gjorde till slut ett riktigt fint påvis där han slog på öronen och gick på ljudet. 
 Mer text och bilder kommer...
 

Minnen för livet ❤️

Har tagit en massa bilder med kameran också men har inte datorn här så de kommer senare. Mobilbilder får duga så länge och jag tänker bara låta bilderna tala för sig själva 😊
 
 
 
 
 

Blandade mobilbilder

 
 
 
 

Atm

Cirka 30 minuter kvar sen är vi framme vid marma. Supertaggad på att träffa hunden jag ska låna (Brandy har tyvärr gjort illa sig så han får inte följa med). Sen har jag självklart lyckats fånga en förkylning vilket inte alls känns bra då lägret/kursen är rätt så fysiskt krävande men vi har shoppat med oss halstabletter och alvedon så förhoppningsvis lyckas jag väl skaka av mig detta.
 

Fasa-cam #1

Många använder ju dessa selar på sina hundar till sina Go pro's, Denver och allt vad de nu kan heta dessa små actionkameror för att fånga film ur hundens perspektiv men ska jag vara helt ärlig tycker jag att dessa filmer sällan blir bra då de bara guppar så man ser absolut ingenting. Så jag vill inte köpa en egen men det skulle ju vara kul att se hur världen ser ut i mina hundars perspektiv. Fasa älskar att gå och bära på saker, hon går med något i munnen typ 95% utav hennes vakna tid så idag provade jag att låta henne hålla i kameran. Eftersom huvudet inte guppar lika mycket blir det ju faktiskt en "renare" film också. 
 
Liten "test" film från en del av vår promenad idag.
Supernöjd med resultatet och detta ska vi absolut göra mer i framtiden ;)

varmt, varmt, varmt

Sommaren slog till Stockholm med en smäll och temperaturen här ligger på runt 30°C. Inget toppenväder för hundträning precis så just nu har jag valt att bara träna korta pass med Brandy på kvällen och morgonen. Fasa och jag ska nog pausa ailityn lite nu. Dels för att det är för varmt för agility nu men även för att pappa tränar med henne en del nu inför hennes debut i lydnads klass 1 som de är anmälda till i augusti. Jag har ju även en hel del att träna på med Brandy inför U-SM så nu är det hårdträning som gäller för att vi ska hinna få klart klass 2 programmet. 
 
Idag blev det en oplanerad långpromenad i skogen. Tanken var bara att vi skulle gå en kort bit fram till någon sjö som min pappa tydligen badat i någon gång för länge sedan men så gick vi lite fel och ja resultatet blev att vi var ute och gick i kanske en och en halv timme innan vi hittade rätt. Fasa var lycklig över att få bada och Brandy badade också en del.
Fler bilder kommer senare ikväll för nu måste jag sticka ;)
 

RSS 2.0