Marma 2015 ungdom steg 2, dag 1-3

Med förkylningen från helvetet kämpade jag mig igenom en helt fullspäckad vecka. Jäklar vad den satt i ordentligt, har fortfarande knappt någon röst, hostar hela tiden. Den vill liksom inte gå över helt, i en hel vecka har jag vart otroligt sjuk egentligen men jag ångrar inte att jag stannade kvar. Jag må ha gjort mig själv sjukare men det har vart värt det för att vara där är på riktigt magiskt. Inte nog med att det är kul att lära sig mer om hund och försvaret så är faktiskt en av de största anledningar att jag stannade kvar gruppkännslan. Aldrig någonsin har jag fått uppleva något liknande och tyvärr kommer jag nog inte göra det igen. Jag har gått både steg 1 och 2 nu, skulle jag vilja fortsätta så är det de "riktiga" utbildningarna som gäller och då kommer det ju inte vara samma grupp. Inte samma sak.
 
När vi först kom dit så var det mest information, "inflyttning" och lite sammarbetsövningar. Jag fick träffa min lånehund (Brandy fick stanna hemma då han var skadad). Hunden jag fick låna var världens coolaste labbe hane på två år. Alfons heter han, svansen gick hela tiden, kampade som bara den och riktigt snabb i allt han gjorde. Det ända jag fick reda på var att "han kan inte så mycket men gillar att arbeta", det var ägarens beskrivning av honom så det har var kul att få prova sig fram och lära känna honom. Måste säga att han imponerade verkligen på mig ;) 
Dagen efter så fick vi hämta ut unifomerna och även träna lite hund. Funktionslydnad och figurantintresse fick vi köra. Man kan nog säga att funktionslydnad är som avancerad allmänlydnad men slapp tävlingslydnad. Så någonstans mellan dem. Instruktörerna tyckte att de var lite roliga som kom på att detta kan man ju träna i form av rally typ. Fast detta var lite roligare än rally måste jag säga. Dels så var det andra moment, bland annat hundmöten, gå genom ett trångt utrymme och sen lite basic saker, typ gå bredvid, sitt, stanna kvar och så vidare. Jag är ingen rally människa alls men detta var lite kul kan jag erkänna. Speciellt när man har en hund som är superglad och när de hade andra moment. Måste säga att det var en supersmart lösning för att lyckas klämma in flera olika moment under samma övning.
 
Efter det blev det platsliggning med störning samt hanterings träning. Gick rätt så bra ändå med tanke på att min lånehund inte kunde ligg så fick lära in det på någon minut innan övningen. 
 
Figurant övningarna lyckades de också få med fler flugor i en smäll. Det var en bra chans för oss att lära känna hunden och se vilka belöningar som fungerade bäst. Vi fick även figga lite och läsa av hunden sen avslutade vi med lite påvis. För de som inte vet vad det är så är det när hunden hittat en figurant (person) och ska visa vart figuranten är. Alfons hade superkul och kampade riktigt fint, trodde inte det om honom faktiskt.
 
Tredje dagen bjöd på ljudövningar och fortsättning på påviset. Vi körde två olika övningar varv den ena mest var för att se på hur långt avstånd våra hundar kunde fånga upp och merkera ljudet. Alfons var extremt mycket med nosen i marken så inte världens koncentration egentligen men 60 meter ifrån figgen markerade han ljudet.

Den andra övning var ett flertal skick på kort avstånd, mest för att öva påvis. Alfons hade riktigt svårt för det i början då han hela tiden stoppade ner nosen i marken och letade spår. Efter några försök så började han förstå poängen och gjorde till slut ett riktigt fint påvis där han slog på öronen och gick på ljudet. 
 Mer text och bilder kommer...
 

Kommentera?

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback