Glad, lycklig, taggad

Har kört två korta shaping pass idag med Brandy och det fick mig verkligen på bättre humör från gårdagens ångest. Började lära in ett nytt trick igår kväll, woops. Dum idé kanske att lägga in något helt nytt i programmet men kände att jag ville prova i alla fall och se hur det går. Han förstod konceptet helt otroligt fort verkligen. Tricket jag börjat lära in är att krypa bakåt ifrån mig, ett trick som jag faktiskt innan trott skulle vara en omöjlighet med Brandy. Nu ska vi bara lägga in ett kommando, jobba på tekniken, säkerheten och längden sen kommer det bli super tror jag. Brandy tyckte det var hur kul som helst i alla fall. Lyckades inte få in klippet här men om ni vill se kan ni klicka HÄR eller bara gå in på Team.Limitless på instagram. 
 
Utökade min egna hinderpark idag med en tunnel, dock en rusta tunnel.. Gillar dem inte egentlligen, de bara går sönder och flyger iväg när man använder dem trots att man försöker få dem att vara stilla. Fasa kommer med världens fart in i tunnlarna så kan inte ha dem böjda när jag kör med henne för de håller inte för det. "Riktiga" tunnlar är lite för dyra för mig tyvärr så dessa får duga och jag får väl ha dem raka helt enkelt. Fasa är ju en nybörjare på agility så för henne duger det för tillfället.
 
Utöver det måste jag säga att jag har världens bästa pappa. Har nämnt några gånger till honom att jag gärna skulle vilja gå kurs för en viss (extrem duktig) agility förare och idag pratade han med henne utan att jag ens hade någon aning om det. Så i slutet av augusti drar jag och Fasa iväg på privat kurs för Annica Aller! 

Foto: Astrid
 

problemlösning

Just nu är det 40 dagar kvar till ungdoms SM (om jag inte har räknat fel). Vårat program sitter inte än och backandet har börjat strula. Igen. Alltså jag orkar inte, jag hinner inte med det. Måste räkna bort en veckas träning också när jag kommer vara på Marma och Brandy inte får följa med. Vilket ger oss 33 dagar att träna. Men så måste man räkna bort de dagar som han ska få vila också, får väl se hur många sånna det blir men så vi har i alla fall mindre än 30 dagar på oss att träna. Känns inte alls bra. Om det bara var en dålig träning nu vet jag inte riktigt men det känns för tillfället helt omöjligt att lyckas få klart detta till U-SM. Jag åker inte dit för att vinna egentligen, jag vill bara att det ska gå bra. Jag vill så gärna känna mig säker när jag åker dit, jag vill inte åka dit med en klump i magen... 
 
Ska nog sätta mig en stund och planera samt måla. Då kanske jag kan lyckas få ordning på tankarna lite... 
 

sakta men säkert

Idag blev det träning i Skarpnäck med Katinka och Tyra. För min och Brandys del blev det lite blandad träning med en del agility och en del freestyle. Har länge tänkt lära in svängkommandon, började med det får typ två år sedan men har aldrig fullföljt det. Nu har äntligen tagit tag i det igen och det ger precis det resultatet jag vill ha. Nej det har nog gett ett bättre resultat än vad jag någonsin kunnat föreställa mig. Han samlar ihop sig inför och accelererar helt otroligt fint ur svängen nu. Än så länge är det mest en lek och vi kör runt stolpar, tänker nog vänta lite med att köra med hinder tills vi är färdiga med lite hindersugs övningar som jag skrivit ner. Faktum är att vi började med ena övningen idag. I freestylen kör vi mycket shaping och det har lett till att träningen och belöningen i stort sett ligger hos Brandy. Jag lägger helt enkelt över ansvaret hos honom och det har fungerat bra för oss. Eftersom jag även kör shaping med leksak som belöning så blir det ju även att han bjuder in till lek när han bjuder på beteénden så det ska vi överföra till agilityn. Agilityn ska helt enkelt bli en lek och jag vill att han ska ha den sinnesstämningen när vi kör, agility ska vara en social lek, det ska vara kul. Har alltid belönat med leksak i agilityn men ändå har han inte riktigt uppskattat agilityn så jag hoppas att detta kan förbättra det, även om han börjat uppskatta agilityn mer nu på senaste tiden så vill jag att han ska älska det.
 
Att köra shaping på agilityhinder var dock inte det enklaste tyckte han men några gånger tog han hinder och då tog han verkligen i vilket var superkul att se. Kör bara ett hinder åt gången och belönar på en gång efter han valt att ta det och så småningom ska vi väl förlänga det med några hinder på rad och kanske lite enkla svängar med självklara linjer. Får se hur detta går, ska bli spännande för detta är faktiskt en metod som jag konstigt nog inte tänkt på så mycket innan, eller jo det har jag men har inte tagit tag i det och provat så fortsättning följer helt enkelt ;)
 
I freestylen var det väl en rätt så flummig träning men lite signalkontroll och flyt i momenten. Inget wow-pass egentligen men han jobbade på bra så jag är nöjd.
 
 

Tävla i freestyle?

Många verkar känns sig rätt så förvirrade när det kommer till hur det går till på en freestyle tävling. Finns ju inte så jättemånga att åka och kolla på heller så jg tänkte skriva hur de tävlingar jag vart med om. Jag har ju dels arrangerat ett flertal tävlingar (bland annat SM i freestyle 2014) och även tävlat ett par gånger. 
 
Jag kan inte heller lova att alla arrangörer kommer göra på samma sätt, det är upp till arrangören själv att planera tävlingen men ja detta kan ju ge en inblick i hur en tävling kan gå till. 

Innan tävling kan det ju vara bra att ha ett program, om du inte vet hur man skriver ett program finns lite tips HÄR. Bortsett från det ska hunden vara vaccinerad och om man har en hund som inte är reggistrerad i SKK så måste den hunden ha en tävlingslicens utfärdad av SKK. Den kan man kan ansöka om det HÄR
Det som gäller för vaccinationer är följande: 

Deltagande utländska hundar ska vara införda till Sverige i enlighet med svenska införselbestämmelser för hund avseende rabiesvaccination och avmaskning gentemot bandmask (echinococcos). 

Deltagande hund ska vara vaccinerad mot valpsjuka enligt följande: 

  • Hund under ett (1) års ålder: vid lägst tio (10) veckors ålder. 

  • Hund över ett (1) års ålder: Hund ska vara vaccinerad vid lägst tio (10) månaders ålder och inte vara utförd för mer än fyra (4) år sedan. 

  • Förstagångsvaccination ska vara gjord minst fjorton (14) dagar före prov-, tävlings-och/eller utställningsdagen. Kontroll av att gällande införsel- och vaccinationsregler följts kan förekomma.

Förare ska vid tävlingsdagen vara medlem i antingen en SKK länsklubb, specialklubb (Till exempel Svenska BrukshundklubbenSvenska Spaniel och Retrieverklubben och Svenska Terrierklubben), avtalsansluten rasklubb, Sveriges Hundungdom eller Erkänd utländsk kennelklubb.

Något utav det bästa med freestyle är att precis alla hundar får vara med och alla hundar har en chans. Man behöver inte ha värsta aktiva rasen, så länge du som förare anpassar programmet väl till dig och din hund så är er chans att vinna lika stor. Som sagt så måste hundar som inte är reggade ha tävlingslicens men sen är det fritt fram så länge hunden är över 12 månader gammal.

Inom de flesta grenar anmäler man sig på SBKtävling men det gör man inte i freestyle. Här skickar man in sin anmälan via hundaktiv.se där man får skapa ett konto. Tänk på att vara noga med att fylla i din hunds registreringsnummer korrekt för att tävlingsresultaten ska kunna registreras. 

Om man kollar i reglerna står det 
"Tävlingsarrangören avgör hur och när musiken ska lämnas – om detta ska ske i förväg eller på tävlingsplatsen. Arrangören avgör också vilken information om musiken som ska anges. Deltagarna har dock rätt att ändra sin musik ända fram till tävlingsdagen. [- - -]

Musikanläggningen ska kunna hantera audio-CD-skivor och USB-minnen. Musikfiler i formaten .wav, .mp3 och .wma ska kunna hanteras. Arrangören ska i inbjudan ange vilka format som kan användas." 

Det jag upplevt är att bland det vanligaste åtminstone på vanliga officiella tävlingar och mindre tävlingar är att man lämnar in musiken på tävlings platsen när man anmäler sig men ja det är som sagt upp till funktionären och hur/när du lämnar in musiken och ifal det ska vara CD eller USB kommer du få veta i god tid innan. Förutom att ha sin musik måste man även ha med sitt medlemskort och hundens vaccinationsintyg.

När man skriver ett program är det ju inte alltid säkert att man vill ha hela låten. Man kanske vill skippa en bit utav början av låten. Det man kan göra är att antingen klippa låten, freestyleklubben rekommenderar  Audacity vilket är ett gratis program som man kan ladda ner från internet annars om man inte orkar göra det så får man helt enkelt kolla upp när musiken ska starta och sluta. På de tävlingar jag vart med på så har deltagarna fått lägga sin musik i ett kuvert där man skriver ner sitt nam, hundens namn, startnummer (brukar man få reda på på plats), vilket spår det är på skivan, när musiken ska starta och när den ska sluta detta får man när man i samband med att man visar upp medlemskort och vaccinationsintyg.


Exempel på hur det kan se ut.

Större delen av hur det är på tävling skrivs i PM och om ni skulle ha några frågor så finns det alltid någon person som kan svara på era frågor. En kontaktperson ska finnas på hundaktiv under tävlingens inbjudan och denna person kan man alltid skicka frågor till. När ni väl kommer till tävlingen finns det ett flertal funktionärer och erfarna människor som säkert kan hjälpa er ifall ni har vidare frågor där. 
 
Efter anmälan är det banvandring, ja man gör det i freestyle och det ser extremt fånigt ut men det är bra att faktiskt ta vara på. Många har sin låt på mobilen och går runt på planen med hörlurar. Man behöver ju inte dansa loss men det är bra att ha en plan över var man ska börja och vart man ska gå så att man inte hamnar fel under tiden man är inne på planen sen med hunden.

"Tävlingsbanans rekommenderade storlek är 20x20 meter. Banans storlek och underlag bör anges i inbjudan. Banan bör vara utmärkt med två stycken ringmarkeringar. En för banområdet och ytterligare en ringmarkering ett par meter ut för att ge fritt utrymme mellan banområdet och publiken. Tävlande äger inte rätt att med hund beträda eller träna på plan, när den är iordningställd för tävling. Arrangören tillhandahåller musikanläggning." 
 
Vad gäller löptikar så brukar inte det vara något problem, en löptik får delta på officiella freestyle tävlingar. I första hand ska de erhållas en egen plan. Om detta inte är möjligt så ska löptikar starta sist på dagen i ordinarie tävlingsring om det är möjligt. Skulle det vara så att detta inte är möjligt så ska löptikar starta sist i respektive klass. Ifall man väljer att göra så krävs tikskydd och en paus på minst tio minuter före nästa klass. Arrangören ska även ange i inbjudan vad som gäller för löptikar.
 
Under din tid på planen tillsammans med hunden så får du ha godis eller leksak gömd i till exempel en ficka men det får inte synas. Du får inte heller plocka upp det under hela tiden du befinner dig på planen, varken när då går in, befinner dig på eller går av. All belöning sker utanför planen. Om du ändå skulle plocka upp belöningen när du befinner dig på planen så blir du diskad. Ingen större fara med det egentligen men ja vill man inte bli det ska man helt enkelt låta belöningen vara undangömd.

I freestyle så är det tillåtet att ha halsband, sele och täcke på hunden så länge hunden inte besväras av det.
Det får inte heller annses stötande, ifall domaren anser det så kan det leda till stora poängavdrag och i värsta fall kan man bli diskad. Den tävlande har dock rätt att prata med domaren innan sin start och få "utklädseln" godkänd. Koppel får man dock inte ha inne på planen över huvud taget, då blir man diskad. Tävlande ekipage  har rätt att gå in på banan när klartecken ges från funktionär. Hunden ska föras in på banan utan koppel. Om hunden har exempelvis halsband på sig är det inte tillåtet för föraren att leda hunden i halsbandet.
 
Att använda sig av rekvisita är tillåtet men den får inte ses som belöning och det måste på något sätt användas. Till exempel att hunden går ett varv runt en pall om man har det. Rekvisitan får man gå in och ställa på planen så fort föregående ekipage gått av planen och om man vill det är det okej att använda sig av en medhjälpare som placerar ut rekvisitan. 

Startlistor brukar finnas uppsatta men man brukar få reda på vilket startnummer man har när man kommer dit och anmäler sig. Efter banvandringen är det bara att hålla koll på vem som är inne på planen, jag har aldrig vart med om en freestyle tävling utan en speaker så jag skulle väl säga att det alltid finns på plats. De ropar ut vilken start de är på (vanligtvis säger det nummer, namn på förare och ibland även hundens namn) och ja då gäller det bara att hålla koll på när de ropar in sin start. Som sagt skulle det nu inte gå till så här på just den tävlingen du väljer att delta på så löser det sig på plats, det finns alltid folk att fråga.

Förhoppningsvis har jag kanske lyckats svara på en del av frågorna som många kanske sitter hemma och klurar på men om det skulle vara något mer ni undrar över så tveka inte på att skicka iväg en kommentar.
 
Nu när ni fått en del verktyg för att skriva program samt bra saker att tänka på inför en tävling så tycker jag att ni alla som är intresserade av sporten ska gå in på hundaktiv och skapa ett konto, kanske även kolla in lite tävlingar ;)

 

Igen liten valpis längre


Fick dock inga IPO eller agility klipp med men vi har inte kört så mycket agility och jag har inte filmat det lilla vi kört heller. IPO tränar vi ju bara en gång i månaden och jag lyckades såklart glömma kameran hemma så ja därav blev det inga IPO klipp heller.

göra för att få göra

Eller i detta fall göra inte för att få göra. Passivitet är enormt tråkigt att träna och jag har helt ärligt inte vart sådär jättenoga med det med Fasa men jag har faktiskt tagit tag i det så att det kan bli någon ordning på den lilla damen. När vi åker till exempelvis Skarpnäck och tränar eller jag tränar med Brandy så blir hon rätt så avundsjuk och uttråkad när hon inte får vara med. Just nu har vi tagit en paus från att åka till Skarpnäck och fokuserat mest på att få det att fungera med en lättare störning först. Det har gått riktigt bra måste jag säga. Har lärt henne att gå och lägga sig på en filt och sova där vilket har fungerat superbra! Nu klarar hon av att ligga och vila på den när jag och Brandy står och leker/tränar/busar både precis bredvid och en bit ifrån. Än har jag dock inte tagit med den till "agility planen" (har en övergiven ridvolt där alla mina hinder står) men ska nog göra det någon dag för nu börjar det bli bra tid att försvåra lite.  

Kör även lite korta klicker pass och hon är verkligen en fantastisk trick hund. Hon älskar det och lär sig på tre sekunder. Kör flera korta pass när vi träna och mellan passen ser jag till att hon lägger sig ner och sover sen kör vi igen vilket även funkat bra, nu går hon och lägger sig så fort jag säger att vi är klara. 

lille pudel

Tycker rätt så synd om Brandy just nu. Fasa är i höglöp och han blir rätt så stressad av det men de är inte med varandra på dagarna. Brandy får åka med mamma till jobbet och jag stanna hemma med mig. Tyvärr har han ju lite svårt att släppa det så han är inte riktigt sig själv vilket även märktes under dagens träning. Han var riktigt stirrig av sig och chansade mest när jag bad honom göra något. Efter att vi hade varit där ett tag och lekt, tränat samt vilat lite blev det dock bättre. 
 
Han kommer ganska ofta av sig när jag ska vinka till musiken och eftersom vi börjar med backa blir det ännu svårare för honom. Så bortsett från lite länkar och start rutiner så började vi träna bort detta lite vilket gick riktigt bra. Så allt som allt är jag nöjd ändå, jag lyckades vända den dåliga starten på träningen till något som faktiskt kändes riktigt bra, vi båda hade superkul och det känns som att vi faktiskt utvecklades en hel del under dagens träning. Brandy fick en klarare bild på länkarna och det blev ett betydligt finare flyt. 

planering och freestyle funderingar

Läste ett riktigt bra inlägg på http://lifewithagility.devote.se hon skrev om planering och jag kan verkligen känna igen mig i det hon skriver. Jag personligen gillar att planera men jag har svårt för att sätta upp långa planeringar, för mig blir liksom en vecka nästan för lång tid att planera. Jag menar då gäller det ju att hunden verkligen lär sig i den takt man planerat men vad händer ifall hunden inte hänger med i planeringen eller lär sig "för fort"? Kanske är det jag som har uppfattat planering fel. Visst kan jag tänka att ja denna vecka ska vi fokusera på backa men jag skulle aldrig klara av att skriva ner in i detalj hur vi ska träna hela veckan. Hon som skrev inlägget nämnde även att träningen då känns som ett tvång och det känner jag också. Jag blir riktigt stressad av det och känner att jag måste träna. Jag vill träna på det jag känner för helt enkelt ;)

Har försökt att både planera in i detalj och har försökt att inte planera alls men nu tror jag jag har kommit på hur jag ska göra. Dels så har jag gjort en egen bok med massa övningar så där kan jag bara välja utifrån vad jag känner att vi behöver/vill träna på samt göra en lite mer översiktlig planering utan så mycket detaljer och utan att sätta några datum. Alla gör så som de själva vill och känner passar dem bäst och inget är bättre än det andra, jag är bara glad över att jag har hittat ett sätt som passar mig. Dock kommer jag planera precis innan träningen så att jag inte bara gör något utan har en tanke med de övningar vi kör. 

Ikväll ska jag och Tyra till Skarpnäck för att träna. Jag är riktigt freestyle taggad så det ska bli kul. Känner att vi börjat komma in i en sorts vana (om man kan kalla det så), vi tränar just nu på i princip samma sak varje träning. Det är ju det vi behöver träna på men känner att jag vill variera träningen lite också anars kommer jag säkert tröttna och han behöver ju faktiskt bemästra de andra moment vi har med i programmet så kan ju vara bra att även träna på dem. Kvällens fokus kommer nog att ligga på signalkontroll och att få flyt i länkarna. 
 
 
 

klubbmästerskapet 2015 del 1

Skarpnäck delar ju upp klubbmästerskapet i två delar så vi har ett på våren och ett på hösten.
Idag hade vi: 
Agilityklass, öppen klass
Freestyle, klass I-III
Lydnad, klass I-Elit
Handling, öppen klass

Jag och Brandy startade i freestyle och agility sen så fick även Katinka köra handling med honom. En viss pudel var väldigt trött när vi kom hem. Dagen började med freestyle och det var vår debut med klass två programet. Körde inte hela, ville egentligen bara prova ifall han klarar av början (som troligtvis är det svåraste i vårat program) på tävling. Han klarade det helt utmärkt. Musiken strulade lite så blev lite halv fel i början då jag inte visste när han skulle få börja men det löste sig bra ändå. Han hade ett fint backande utan stopp och distans snurren satt helt otroligt bra men han var verkligen snabb när han skulle tillbaka, trode typ han skulle lunka me han bestämde sig för att öka farten lite så vi hamnade fel och jag lyssnade inte ordentligt på musiken så bad honom snurra för tidigt och sen ville han inte sluta snurra, knaspudel. tanken var att från det skulle han gå fot men så började han försöka backa runt så blev lite kaos där. Sen så ville han hemska gärna backa runt när han skulle gå runt så blev lite missförstånd där också. Men resten tycker jag gick bra, han bjöd verkligen på sig själv och höll sånt fint fokus hela tiden. Han var nästan lite övertaggad men det är bara bra, bättre att han är det än inte gör något alls. Bad mina vänner filma och såg nu i efterhand att jag gör massa handtecken som jag inte ens vet om att jag gör så ja jag måste väl lära mig ha kontroll över mig själv också. 

Agilityn gick också bra, han tog alla KF och slalom gick helt okej. Han hade lite problem med ingången så valde att ta om det en gång och då var det verkligen snyggt för att vara Brandy iallafall. Han satte även alla bakombyten och på vissa ställen hade han en fin fart. Jag lyckades även ramla, så smidig som man är ;)

Jag är grymt nöjd med min pudel idag, han kämpade på så otroligt fint i värmen och jag är rätt så stolt över mina nerver. Förut klarade jag inte ens av att se mina vänner tävla utan att få panik av nervositet, idag kunde jag själv  njuta både före, under och efter vi tävlade.
 
 

Sommar som den ska vara

Träffade Katinka och Astrid idag vid rudan, tanken var väl att vi skulle gå en sväng och bada med hundarna. Brandy fick stanna hemma då det var helt otroligt varmt ute och han blir så påverkad. Sen så ska vi ju tävla imorgon så idag ska han få vila ut ordentligt. Vi gick inte så mycket egentligen, vi hittade ett bord med sittplatser precis vid en brygga så där satt vi i kanske tre timmar och pratade, fotade, filmade, badade och hade det allmänt bra. Precis så som en sommardag ska vara, helt kravlös. Fasa har ju badat en gång tidigare och då tyckte hon det var superkul men idag var hon nästan ännu "värre" ;) Hon skulle ner i vattnet till varje pris. Eftersom det var typ två personer till där så fick hon lov att bada med kopplet på och tur var det för annars skulle hon nog simmat till andra sidan sjön. Gick med henne på bryggan en gång också och så vips var hon nere i vattnet. Haha trode inte hon skulle vara så taggad på att bada så att hon skulle hoppa från bryggan. Kul med badglad hund iallafall.
 

sommaren 2015

Idag fick jag äntligen sommarlov och hjälp så jag har längtat. Detta år har nog vart det jobbigaste skolåret på länge faktiskt, har nog aldrig någonsin innan känt mig så skoltrött. Så nu ska jag verkligen ta till vara på lovet.

Har en del planer men främst av allt vill jag i princip bo ute på brukshundsklubben. 
I början av Juli åker jag och Brandy till Marma, kommer bli superkul att ha honom med mig och jag tror verkligen han kommer älska att få hänga med. Bortsett från det ska jag även åka en vecka till Gotland och det var ett bra tag sedan jag var där sist, typ tio år sen. Varje gång vi har vart där har det alltid regnat så hoppas verkligen på att det bli bra väder denna gång. 
 
I Söndags så skickade jag iväg en anmälan till Ungdoms SM 2015!
Har haft riktigt svårt att bestämma mig för vad vi ska köra men beslutade mig efter många om och men att ändå köra freestyle. Ska troligtvis "debutera" klass två programmet på lördag då Skarpnäck hundungdom ska ha klubbmästerskap. Skrev ett nytt program förra veckan och det är inte färdigt än men början har jag klar så tänkte bara se det som träning för att se vad som funkar och vad som inte funkar på tävling. Egentligen är jag väl mest taggad på att åka dit och få uppleva den härliga kännslan igen för ungdoms SM förra året var något helt speciellt. Att ägna en hel helg bland flera hundra ungdomar med samma intresse och se Sveriges ungdoms elit är helt obeskrivligt. 

att jag inte tänkt på det förr

Brandy äter inte mat. Han äter verkligen nästan inget som hamnar i hans skål. Har under åren fått komma på flera olika taktiker för att få honom att äta men ibland fungerar inte ens de. Ibland kan de gå ett bra tag tills han äter. Detta gör det svårt för honom att hålla en bra vikt. När han väl lyckas komma upp i en bra vikt så går han ner igen på bara några dagar. För det kommer i vågor, han äter superbra vissa dagar men så kommer det en dipp då han inte äter och då går han genast ner. Att leva ett aktivt liv när man äter dåligt går inte riktigt ihop. Han skulle behöva mera muskler men för att få det måste han gå upp en del. 
 
Idag när han åt slogs jag av en ny idé för att få honom att äta. Många säger ju att man kan blanda ner saker i maten för att det ska bli "godare" men då plockar han ut det och häller man på någon form av sås slickar han bort den även på färskfoder. Tänker försöka klicka in att äta mat. Äta det "äckliga" för att få något gott. När jag kom på det kändes det så extremt självklart och jag känner mig rätt så dum som inte kommit på det för ens nu. Egentligen har jag inte funderat så mycket på att komma på nya metoder för att få honom att äta, de metoder jag redan har funkar rätt okej men det tar ett bra tag tills han ätit upp. Nu kanske han kan äta mera och utan att dröja på det i typ en timme. Förhoppningsvis funkar detta. Håller mina fingrar korsade.


dagens träning

Träffade upp gruppen nu på kvällen för lite träning, Brandy fick köra lite allt möjligt vilket var kul. Egentligen vill jag ju göra så att jag bestämmer innan att "idag ska vi köra agility" så kör vi endast agility. 

Brandy ska följa med till marma i sommar så nu ska vi faktiskt ta tag i vind och ljud övningar. Spåra kan han men det andra har vi inte kört så mycket innan. Tycker att det gick riktigt bra och nu när jag vet hur vi ligger till kan jag  planera inför framtidens träning. 

Brandy tyckte det var extremt kul men det visste jag ju redan. Han älskar sök och spår men det är svårt att hitta en sökgrupp så han har kanske fått köra sök tre gånger innann. Det är så otroligt kul att man verkligen ser att det är när han får köra spår och/eller sök som han är som lyckligast. I början hade jag riktigt svårt att få upp nosen från marken när vi körde vindövningarna, han letade ju efter spår ;) Men tillslut när jag fick en klarare bild om hur vi skulle göra blev det gensat mycket bättre och sista gången höll han hög nos hela tiden. Han drar som bara den så att inte bryta benen är riktigt svårt när man hänger efter i kopplet över stock och sten. (ja jag vet att man inte har koppel på när man kör sök men nu köra jag faktiskt inte sök för att tävla, jag kör inför marma och då hade vi hundarna i koppel så då tänker jag ha min hund i koppel nu) 
 
Ljudövningarna gick superbra, ingen nos i marken över huvudtaget så det var ju kul. Kunde inte heller hålla mig ifrån att leka lite trick och lydnade efter heller så blev även lite sånt. Provade att slänga iväg approten och han rusade till den med full fart så som han brukar göra men till skillnad från i vanliga fall tog han upp den och kom tillbaka! Vanligtvis springer han ut och slår tassarna på den sen snurrar runt och efter det springer han tillbaka utan apporten. Så detta var verkligen framsteg. När vi sen skulle gå bort till parkeringen gick vi förbi agility planen där någon redan hade ställt upp en liten kombination. Kände att vi kan ju inte missa ett sådant tillfälle så körde typ tre gånger bara och det gick helt okej. Han var ju lite trött från träningen sen innan så han hade inte samma tyrck som han brukar ha men det kändes bra ändå. 
 

Gammal bild tagen av Katinka, http://thelexie.blogg.se
 
 

Stor tjej nu

Då är väl Fasa officiellt ingen valp längre, hon börjdae löpa idag. Känns verkligen som det bara var någon vecka sen vi fick hem henne men på samma gång känns det som att hon bott hos oss i evigheter. 8 månader blir hon den nionde och jag har fortfarande inte lagt ut hennes 6-7månaders video. Det tar ju sån otroligt lång tid för min dator att ladda upp videor på youtube så har faktiskt inte orkat lägga upp den trots att den är helt klar.
 
Har funderat lite på bloggen, hur ser bloggens framtid ut egentligen? 
Först och främst vill jag fixa en ny design, känner för något ljusare nu till sommaren. För det andra funderar jag på att lägga ner bloggen helt och kanske även instagram.
 
Hundfolk kan jag tycka generellt sett har en sämre attityd på internet så att lägga upp saker känns rätt så nervöst många gånger. Jag lägger upp ganska mycket detaljerat och så vidare om våra träningar vilket ger folk en nästan taskigare attityd. Man vet liksom aldrig hur folk kommer reagera, eller jo för det mesta vet man väl att det är rätt så negativa svar tycker jag. Alla tränar hund på sitt eget sätt och aldrig kommer alla träna lika, aldrig kommer det fungera att träna lika. 
 
Bloggen har gett mig mycket, jag har lärt mig mycket av att skriva små utvärderingar här, planera och så vidare men nu kanske jag klarar mig bättre själv. Jag vill inte känna en sån stor press över att vi måste prestera bra för bloggens skull, eller träna som alla andra för annars gör man "fel". Om vi inte presterar bra så faller allt hat in på löpande band. Jag har klarat mig rätt så lindrigt mot alla dessa "internet-hundtränings-poliser" men jag ser många som får en hel del påhopp om hur de väljer att lära in saker, vart de belönar, hur deras hund går m.m. och jag är väl lite rädd för sånt. Jag är inte rädd för tips men den attityden folk får och de diskussionerna som uppstår det är det jag är lite halv skraj för. 

Jag vill kunna vara ärlig i bloggen, jag personligen gillar när folk är ärliga om hur det går i träningen och skriver hur de tänker. Jag gillar även att kolla bak i arkivet och minnas alla de små stunder som man så lätt glömmer. Det är även en av anledningarna till varför jag älskar att fota. Jag ser bilderna som små minneslappar och just därför kan jag nog ha svårt att rensa bort dåliga bilder. Då känns det som att jag raderar ett minne. Att kolla igenom bilder är verkligen som att väcka minnet till liv. Även om jag minns vad jag gjort så får man på något sätt ändå en klarare bild om alla smådetaljer som egentligen är viktiga för den hela bilden. När jag målar brukar jag ofta tänka på att det är de små detaljerna som gör bilden, det är sprickorna i väggen, skosnöret, rynkor, färgtoner och ja jag tror ni förstår. När man tänker efter på en resa är det ofta händelserna man minns, kanske någon enskild syn men med bilder så minns man inte bara en händelse längre. Det blir ljus, färger, kännslor, platser, verklighet. Bloggen fungerar på samma sätt. Även om man inte ska leva i dåtiden är det skönt att kunna kolla bak ibland. 
 
För tillfället kommer jag ha kvar bloggen och fortsätta skriva men jag kommer nog fundera vidare på om det kanske är dags att säga hejdå till den snart.

Helgen

Lördagen bjöd på skyddsträning och i mina amatörögon tycker jag ändå att lilla mallen är riktigt duktig men å andra sidan kan jag kanske inte så överdrivet mycket om vad en bra skyddshund "är". Båda hundarna fick även gå varsitt spår. Fasa börjar få ett mycket behagligare tempo i spåret nu och nosen stryker verkligen marken. Lite kul är det ändå med IPO spåret men jag måste säga att bruksspåret är lite härligare. Det är lite mer avslappnat. Brandy hade riktiga problem med sitt spår vilket var lite tråkigt då han spårade riktigt fint i fredags (eller om det var torsdags kanske). Blev ett längre spår men han hade lite problem redan från början och jag kunde inte riktigt minnas vart spåret gick så vi rusade väl runt som två frågetecken i skogen. Vissa delar var snyggare än andra och precis när spåret gick mot sitt slut då började han verkligen gå fint. Blev en del störning då vildsvinen hade vart där o bökat möjligtvis dagen innan skulle jag väl tro men han har spårat i vildsvinsbök förut och då har det inte vart några problem. Jaja jag orkar inte gå och hänga upp mig på det, en träning gick dåligt so what? Vi får helt enkelt hitta en lösning på det och ja vid något tillfälle kommer det ju gå bra igen så då får man väl vara glad för det. Det kan ju inte gå dåligt i all evighet. 
 
Under söndagen var det freestyle tävling ute på stockholms södra BK som Skarpnäck HU arrangerade. Tävlade inte då vi tagit en paus och jag känner mig fortfarande inte riktigt nöjd med varken låtvalet eller programmet til klass två. Det känns fel och Brandy är inte redo än. Inspirationen slog mig med dunder och brak efter att ha ägnat en hel dag på tävlingen så blev lite träning på kvällen. Han var så jäkla glad och taggad så det var verkligen kul. Känner att han börjar tycka träning är lite roligare nu för tiden. Okej han började nog bli lite mer taggad på träning för kanske ett år sedan men jag blir fortfarande lika lycklig varje gång jag ser att han uppskattar att träna. Innan har han inte tyckt det var kul över huvudtaget men jag resonerar väl lite så att jag tar ut honom och låter honom springa i skogen, ger honom mat, vatten, leksaker, tak över huvudet m.m. så då kan han gott o väl ställa upp på att träna lite med mig då och då, det är inget han dör av precis ;)
Brandy har helt enkelt fått lära sig att tycka om att träna. 

Under morgonen så fick jag en låt på huvudet, ingen som jag brukar lyssna på men jag har väl hört den någon gång men ingen jag lyssnar på. Kände dock att wow den där låten skulle bli perfekt! Så slog upp låten och det känns så otroligt rätt! Programmet skrev i princip sig själv. Självklart behöver det finslipas rätt så mycket och skrivas ner för det har jag inte gjort men just nu känns det verkligen rätt. Kanske startar honom i tvåan i år ändå. Vi får väl träna på och se hur det går helt enkelt. 
 
Bilder från tävlingen kommer senare, objektivet var inte alls på humör tyvärr. Kronglade en hel del så blev inte så många bra bilder tyvärr. 
 

RSS 2.0