Tävla i freestyle?

Många verkar känns sig rätt så förvirrade när det kommer till hur det går till på en freestyle tävling. Finns ju inte så jättemånga att åka och kolla på heller så jg tänkte skriva hur de tävlingar jag vart med om. Jag har ju dels arrangerat ett flertal tävlingar (bland annat SM i freestyle 2014) och även tävlat ett par gånger. 
 
Jag kan inte heller lova att alla arrangörer kommer göra på samma sätt, det är upp till arrangören själv att planera tävlingen men ja detta kan ju ge en inblick i hur en tävling kan gå till. 

Innan tävling kan det ju vara bra att ha ett program, om du inte vet hur man skriver ett program finns lite tips HÄR. Bortsett från det ska hunden vara vaccinerad och om man har en hund som inte är reggistrerad i SKK så måste den hunden ha en tävlingslicens utfärdad av SKK. Den kan man kan ansöka om det HÄR
Det som gäller för vaccinationer är följande: 

Deltagande utländska hundar ska vara införda till Sverige i enlighet med svenska införselbestämmelser för hund avseende rabiesvaccination och avmaskning gentemot bandmask (echinococcos). 

Deltagande hund ska vara vaccinerad mot valpsjuka enligt följande: 

  • Hund under ett (1) års ålder: vid lägst tio (10) veckors ålder. 

  • Hund över ett (1) års ålder: Hund ska vara vaccinerad vid lägst tio (10) månaders ålder och inte vara utförd för mer än fyra (4) år sedan. 

  • Förstagångsvaccination ska vara gjord minst fjorton (14) dagar före prov-, tävlings-och/eller utställningsdagen. Kontroll av att gällande införsel- och vaccinationsregler följts kan förekomma.

Förare ska vid tävlingsdagen vara medlem i antingen en SKK länsklubb, specialklubb (Till exempel Svenska BrukshundklubbenSvenska Spaniel och Retrieverklubben och Svenska Terrierklubben), avtalsansluten rasklubb, Sveriges Hundungdom eller Erkänd utländsk kennelklubb.

Något utav det bästa med freestyle är att precis alla hundar får vara med och alla hundar har en chans. Man behöver inte ha värsta aktiva rasen, så länge du som förare anpassar programmet väl till dig och din hund så är er chans att vinna lika stor. Som sagt så måste hundar som inte är reggade ha tävlingslicens men sen är det fritt fram så länge hunden är över 12 månader gammal.

Inom de flesta grenar anmäler man sig på SBKtävling men det gör man inte i freestyle. Här skickar man in sin anmälan via hundaktiv.se där man får skapa ett konto. Tänk på att vara noga med att fylla i din hunds registreringsnummer korrekt för att tävlingsresultaten ska kunna registreras. 

Om man kollar i reglerna står det 
"Tävlingsarrangören avgör hur och när musiken ska lämnas – om detta ska ske i förväg eller på tävlingsplatsen. Arrangören avgör också vilken information om musiken som ska anges. Deltagarna har dock rätt att ändra sin musik ända fram till tävlingsdagen. [- - -]

Musikanläggningen ska kunna hantera audio-CD-skivor och USB-minnen. Musikfiler i formaten .wav, .mp3 och .wma ska kunna hanteras. Arrangören ska i inbjudan ange vilka format som kan användas." 

Det jag upplevt är att bland det vanligaste åtminstone på vanliga officiella tävlingar och mindre tävlingar är att man lämnar in musiken på tävlings platsen när man anmäler sig men ja det är som sagt upp till funktionären och hur/när du lämnar in musiken och ifal det ska vara CD eller USB kommer du få veta i god tid innan. Förutom att ha sin musik måste man även ha med sitt medlemskort och hundens vaccinationsintyg.

När man skriver ett program är det ju inte alltid säkert att man vill ha hela låten. Man kanske vill skippa en bit utav början av låten. Det man kan göra är att antingen klippa låten, freestyleklubben rekommenderar  Audacity vilket är ett gratis program som man kan ladda ner från internet annars om man inte orkar göra det så får man helt enkelt kolla upp när musiken ska starta och sluta. På de tävlingar jag vart med på så har deltagarna fått lägga sin musik i ett kuvert där man skriver ner sitt nam, hundens namn, startnummer (brukar man få reda på på plats), vilket spår det är på skivan, när musiken ska starta och när den ska sluta detta får man när man i samband med att man visar upp medlemskort och vaccinationsintyg.


Exempel på hur det kan se ut.

Större delen av hur det är på tävling skrivs i PM och om ni skulle ha några frågor så finns det alltid någon person som kan svara på era frågor. En kontaktperson ska finnas på hundaktiv under tävlingens inbjudan och denna person kan man alltid skicka frågor till. När ni väl kommer till tävlingen finns det ett flertal funktionärer och erfarna människor som säkert kan hjälpa er ifall ni har vidare frågor där. 
 
Efter anmälan är det banvandring, ja man gör det i freestyle och det ser extremt fånigt ut men det är bra att faktiskt ta vara på. Många har sin låt på mobilen och går runt på planen med hörlurar. Man behöver ju inte dansa loss men det är bra att ha en plan över var man ska börja och vart man ska gå så att man inte hamnar fel under tiden man är inne på planen sen med hunden.

"Tävlingsbanans rekommenderade storlek är 20x20 meter. Banans storlek och underlag bör anges i inbjudan. Banan bör vara utmärkt med två stycken ringmarkeringar. En för banområdet och ytterligare en ringmarkering ett par meter ut för att ge fritt utrymme mellan banområdet och publiken. Tävlande äger inte rätt att med hund beträda eller träna på plan, när den är iordningställd för tävling. Arrangören tillhandahåller musikanläggning." 
 
Vad gäller löptikar så brukar inte det vara något problem, en löptik får delta på officiella freestyle tävlingar. I första hand ska de erhållas en egen plan. Om detta inte är möjligt så ska löptikar starta sist på dagen i ordinarie tävlingsring om det är möjligt. Skulle det vara så att detta inte är möjligt så ska löptikar starta sist i respektive klass. Ifall man väljer att göra så krävs tikskydd och en paus på minst tio minuter före nästa klass. Arrangören ska även ange i inbjudan vad som gäller för löptikar.
 
Under din tid på planen tillsammans med hunden så får du ha godis eller leksak gömd i till exempel en ficka men det får inte synas. Du får inte heller plocka upp det under hela tiden du befinner dig på planen, varken när då går in, befinner dig på eller går av. All belöning sker utanför planen. Om du ändå skulle plocka upp belöningen när du befinner dig på planen så blir du diskad. Ingen större fara med det egentligen men ja vill man inte bli det ska man helt enkelt låta belöningen vara undangömd.

I freestyle så är det tillåtet att ha halsband, sele och täcke på hunden så länge hunden inte besväras av det.
Det får inte heller annses stötande, ifall domaren anser det så kan det leda till stora poängavdrag och i värsta fall kan man bli diskad. Den tävlande har dock rätt att prata med domaren innan sin start och få "utklädseln" godkänd. Koppel får man dock inte ha inne på planen över huvud taget, då blir man diskad. Tävlande ekipage  har rätt att gå in på banan när klartecken ges från funktionär. Hunden ska föras in på banan utan koppel. Om hunden har exempelvis halsband på sig är det inte tillåtet för föraren att leda hunden i halsbandet.
 
Att använda sig av rekvisita är tillåtet men den får inte ses som belöning och det måste på något sätt användas. Till exempel att hunden går ett varv runt en pall om man har det. Rekvisitan får man gå in och ställa på planen så fort föregående ekipage gått av planen och om man vill det är det okej att använda sig av en medhjälpare som placerar ut rekvisitan. 

Startlistor brukar finnas uppsatta men man brukar få reda på vilket startnummer man har när man kommer dit och anmäler sig. Efter banvandringen är det bara att hålla koll på vem som är inne på planen, jag har aldrig vart med om en freestyle tävling utan en speaker så jag skulle väl säga att det alltid finns på plats. De ropar ut vilken start de är på (vanligtvis säger det nummer, namn på förare och ibland även hundens namn) och ja då gäller det bara att hålla koll på när de ropar in sin start. Som sagt skulle det nu inte gå till så här på just den tävlingen du väljer att delta på så löser det sig på plats, det finns alltid folk att fråga.

Förhoppningsvis har jag kanske lyckats svara på en del av frågorna som många kanske sitter hemma och klurar på men om det skulle vara något mer ni undrar över så tveka inte på att skicka iväg en kommentar.
 
Nu när ni fått en del verktyg för att skriva program samt bra saker att tänka på inför en tävling så tycker jag att ni alla som är intresserade av sporten ska gå in på hundaktiv och skapa ett konto, kanske även kolla in lite tävlingar ;)

 

Kommentera?

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback