fit is the new skinny

Det här med vikt och muskler är svårt, Brandy är i princip omöjlig att hålla i bra hull eftersom han sällan äter. Säger ju sig själv att han blir smal utav det. Fasa är dock en liten tjuv när det kommer till mat, hon snor från Brandy och har vid några tillfällen faktiskt tagit mat från spisen samt bordet. Bushund ;)

Detta leder till att hon blivit lite stor kan jag tycka även om det är eh hel del muskler på hennes kropp är hon rätt tjock. Kan tycka att det är svårt det här med valpar för de får ju inte riktigt fystränas så för henne blir det nog bara mindre mat och mer uppvakt över att hon inte snor något. Brandy å andra sidan ska verkligen fystränas nu, tror att det kan vara lösningen på våra problem. Om han bränner mer energi kommer det kanske leda till att han äter mer så då hamnar vi i en god cirkel. Enligt mig räcker det inte med att ha en hund som är bra i hullet, agility är en slitsam sport som kräver otroligt mycket fysiskt från speciellt hundens sida. En välmusklad hund orkar mer, springer snabbare och minskar risken för skador väldigt mycket. 


Övervikt är något som drabbar allt fler hundar i Sverige och det gör mig rätt ledsen men samtidigt en smula arg. Speciellt på dessa som blint intalar sig och andra att deras hund är i "fin form" bara för att dölja sin egen skam. Vet en hel del som går på siffran på vågen eller veterinärens rekommendationer. Finns flertal som vart hos veterinären och de har fått kommentar om att deras hund är i fin form när de egentligen är överviktiga/underviktiga så de har gått hem och skrattat lite åt hur sorgligt det är. Siffran på vågen och rasstandard kan ljuga och det är lätt hänt att man stirrar sig blind på den. Hundar kommer i alla möjliga storlekar så rasstandarden är troligtvis ett medelmått men finns ju hundar som inte håller sig till den, muskler väger även mer än fett så då kan man inte heller gå efter siffran. Det bästa skulle jag säga är att gå efter hur hunden faktiskt ser ut. Har hunden en synlig midja? Kan man känna revbenen utan att behöva trycka? Har hunden en underlinje och tydlig buklinje från sidan? Blir det ett fettveck innan svansen när hunden sitter ner?

En överviktig hund känner man lättast igen på att det inte blir någon grop mellan revbenen och höften. Om man kollar på hunden från "ovansidan" sett har hunden en oval form från ända till ända. 

 

 Något som skrämmer mig är att länsstyrelsen skriver att mellan 25% till 40% av Sveriges hundar är överviktiga, SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet)  skriver 33 %. Alltså tänk vad många hundar det är egentligen. En studie visade att trots att djurägarna trodde sig ha normalviktiga hundar var 40 % av dessa egentligen överviktiga. Många djurägare har inte kunskapen om hur de ska få sitt djur till att gå ner i vikt, eller har kanske inte ens accepterat att deras hund är överviktig. 


Man blir ju nästan rädd när veterinärerna inte ens kan bedöma om en hund är i bra hull. Kanske kan de det men låter bli att säga till eftersom många ägare ofta blir arga eller så kanske det är för att många veterinärskliniker blir sponsrade av fodermärken som till exempel Royal Canin, Specific, Hills med mera. De blir då bundna att sälja och rekommendera deras foder. Jag kommenterar i princip aldrig hundars vikt just för att ägarna går in i "försvar", ska jag vara ärlig tror jag att detta beror på att de blundar för sanningen, de vill inte medge att de själva utsätter sina hundar för de enorma hälsofaror och lidande som kommer med just övervikt. 

- Lederna överbelastas vilket kan leda till Artroser. Det är kroniska ledskador och mycket smärtsamt för hunden. Att ständigt bära på extravikt ger en ökad belastning som är skadlig för lederna. Dessutom är det viktigt att hålla hunden i god fysisk form då välutvecklade muskler stabiliserar och stöder runt lederna.
- Livslängden förkortas då inre organ och leder belastas mer än vad de klarar. 
- Lättare för att skada sig samt bli sjuk.
- Hunden får svårt för att hålla sin hygien. Överflödigt fett gör det svårt att komma åt att tvätta sig vilket ökar  risken för olika hudsjukdomar. 
- Risk för diabetes ökar kraftigt. 
- Risk för cancer ökar.
- Risken för hjärt- och kärlsjukdomar ökar kraftigt. 
- Risk för leversjukdomar.
- Hunden får lättare förstoppning och gasbildning. Vilket kan leda till dålig munhygien och tandsten. 
- Hunden överbelastar tassar vilket gör att den kan få ont i tassarna och börja snedbelasta detta i sin tur kan leda till smärtor i större delen av kroppen.
- Hunden blir tröttare, orkar inte lika mycket, det är jobbigt att bära omkring på sin kropp som överviktig och blir därför inte lika glad som en hund i sunt hull. 
 
Har hunden blivit överviktig finns det en mängd roliga sätt att motionera hunden på, kanske passa på själv också? ;) Fysträning är inget den icke överviktiga hunden ska hålla sig ifrån heller egentligen. Skaderisken minskar väldigt mycket om man har en hund i god fysik. Något som kan vara otroligt viktigt är att själv lyckas inse hur pass tjock hunden faktiskt är, ifall hunden bär runt på allt för mycket fett belastas lederna mer än vad de håller för. Då är steg ett att simma eller vattentraska. Genom att simma kan man träna längre utan att man behöver oroa sig för överbelastning av lederna. Andra sätt att motionera hunden på är: 
 
- Backträning. Börja inte med att springa, det påfrestar bara kroppen ännu mer. Ett långsamt tempo bygger även bättre upp musklerna. Välj ut en bra, lagom brant (ja, det ska kännas lite också, så välj inte uppförsbacken till kvarteret) backe i t.ex. skogen och gå upp och ner, upp och ner. Detta bygger upp jättefina muskler på hunden då den får jobba med hela kroppen. Även för ägaren ;) Har du en hund med känsliga armbågar eller bogleder så välj att bara gå uppför och hitta en inte lika brant väg ner.  Tänk på att hunden måste vara helt friskförklarad i kroppen innan man kan gå i de brantaste backarna och/eller ökar tempot. Viktigt att tänka på är att gå ner för att skona knän och armbågar. Man kan även försöka få hunden att gå i sidled/på sned upp för backen, detta ger dig möjlighet att rikta belastningen då det bakben som är överst får jobba mer ör att lyfta hela hunden. Ifall hunden backar upp för backen stärker man hundens front.
 
- Simma. Ifall du har en ovan hund, osäker hund eller för vatten älskande så är flytväst bra att ha. Glöm inte att locka och belöna med godis om hunden inte tycker om att bada. Simning är den mest skonsamma motionsformen som finns för lederna och är även den enda där alla muskler i hela kroppen används. På vintertid kan man köpa simkort till hunden. 

- Vattentrask

- Cykla med hunden. Tänk på att anpassa tempot efter hunden och att man belastar hundens kropp/leder negativt om man cyklar ofta eller pressar hunden för hårt för vad den egentligen klarar av, speciellt på hårda underlag. Grusvägar är mjukare än asfalt och skogsstigar är också ett bra alternativ. 
Gå i terräng, sand, mjuk mossa, ljung, djupare snö eller annat som får din hund att jobba mer med sina muskler där den måste anstränga sig mer än på en vanlig asfalts – eller grusväg.
 
- Dog parkour och freestyle. Balansera på saker, snurra åt olika håll, lyft tassarna, sitt vackert, listan kan göras lång.

 

Vanliga fällor kring fysträning som egentligen ger negativ effekt:

 

Bollkastning – Världens sämsta motionsform då det inte gör annat än att leder slits ut och ryggen påfrestas. Snabba inbromsningar i full fart när hunden ska ta bollen är inte bra för kroppen. I alla fall inte när det sker om och om och om igen. Dessutom är det mycket framkallande av negativ stress ifall det görs för mycket.


Hoppa ner från höga höjder – Påfrestar lederna framförallt i armbågen och bogleden men också ryggen påfrestas.
 
Agility – Både snabba inbromsningar och mycket hopp. Kan alltså påverka både rygg och framben negativt.
 
För häftig dragkamp med hunden. Oväntade vändningar och rörelser som hunden kanske inte är så beredd på.

Detta betyder inte att man inte ska köra mer agility utan istället se till att DU får din hund i god fysisk form först och värmer upp samt varvar ner ordentligt. Uppvärmning kan vara en promenad på 15-20 minuter i rask takt samt lite olika trick och snälla vändningar.

 

För folk som tränar agility bör det jag skrivit vara en självklarhet. Hundens fysik är så pass viktig att detta bör räknas som det första man ska lära sig inom sporten. Det är även rätt logiskt.

 

Läste en sån bra artikel på http://turast.weebly.com/jamielieneacutes-blogg som jag vill citera.


"Många hundägare med överviktiga hundar ser inte själv att hunden är överviktig och kan ofta bli arga eller förolämpade om man kommenterar det och förklarar riskerna med övervikt. På något sätt får det mig att tro att de innerst inne vet att deras lilla älskling är överviktig, men de kan antingen inte erkänna det eller så är det gulligt. Att man försöker förklara för någon att dess hund behöver gå ner i vikt är inte för att vara elak, mobbas eller på något sätt visa sig bättre än någon annan, det är för att man tycket att hunden förtjänar bättre! 

En hund kan inte tänka "om jag äter det här kommer jag gå upp i vikt" eller "nu måste jag äta såhär mycket för att jag motionerade såhär länge", det är upp till oss att hålla hunden i sunt skick för hunden klarar inte det själv. Om vi nu har tagit på oss ansvaret för ett annat liv, då får vi se till att sköta det livet med respekt och vördnad. Inte se till att det får ett förkortat och smärtsamt liv fyllt med sjukdomar. 


Den bittra sanningen är: Det är DU som har gjort din hund överviktig, det är varken kastreringen eller att den är av en ras som "ska se ut så". Det är DU. En fet hund är inte söt, den är inte gullig och välmående, den lider. Så snälla tänk efter en gång eller två innan du stoppar i din hund massa skit, innan du bestämmer dig för att skippa långpromenaden idag också. Hade du velat leva ett liv i smärta, okapabel till att använda din kropp som du borde?" 


NOTERA! Jag skriver inte detta för att peka ut någon, skälla på någon, skapa debatt eller liknande. Förhoppninsvis kanske det gav någon lite tips på hur man kan träna upp sin hund. Detta är ett ämne jag finner roligt, därför skriver jag detta. Det är något som intresserar mig.

 Källor: 
http://stud.epsilon.slu.se/6119/1/Larsson_M_130930.pdf
http://emmawillblad.se/tjock-smal-eller-mitt-i-mellan/ 
https://taggadetassar.wordpress.com/2011/03/01/friskvard-och-fystraning/

 

Kommentera?
Postat av: Amanda

Jätte bra skrivet inlägg! Och det är läskigt att så många hundar i Sverige är överviktiga och att så många blundar för sanningen "att ens hund faktiskt är för tjock/smal". Vet en veterinär som sa att Jazza

2015-09-07 @ 11:24:21
URL: http://nouw.com/skithundar
Postat av: Amanda

Oj råkade skicka för tidigt men skriver vidare min mening här! 😂

....att jazza som är 45 centimeter hög, bra musklad och en aktiv ung hund var alldeles för smal. Denna veteinär tyckte att hom var underviktig och alldeles för smal. Hon väger 11,5 kg och man känner hennes revben utan att trycka och bara låta fingrarna glida över kroppen. Och folkt tycker hon är för smal.

2015-09-07 @ 11:36:57
URL: http://nouw.com/skithundar
Postat av: Vendela Sandell

AMEN.
Klockrent Cornelia.

2015-09-12 @ 21:11:13
URL: http://www.lakritsnos.se
Postat av: Anonym

Lätt för dig att säga, inte det lättaste att få en hund gå ner i vikt.

Svar: Allt är möjligt om man jobbar tillräckligt hårt ;)
Cornelia Johansson

2016-04-10 @ 21:20:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback